Puna pas “Bukureshtit” një angazhim serioz


Takimi i shefave të Shtabeve të NATO-s dhe vendeve
partnere në Shtabin e NATO-s në Bruksel, merr pjesë edhe shefi i shtabit të FASH gjeneral lejtnat Luan hoxha

Ushtarakët më të lartë të vendeve të NATO-s dhe atyre partnere u takuan në Shtabin e NATO-s në Bruksel, në 14-15 maj 2008, në takimin e tyre të pranverës. Për herë të parë, shefat e Mbrojtjes të vendeve që nuk janë anëtarë të NATO-s, vendet e të cilëve japin kontributin e tyre në operacionet që udhëhiqen nga NATO në Afganistan dhe Kosovë, morrin pjesë në një diskutim të përbashkët. Ky është edhe takimi i parë, nga tre të planifikuar, për t’u mbajtur gjatë këtij viti me shefat e Shtabeve të vendeve të NATO-s. Më shumë se 60 shefa të Mbrojtjes nga vendet e NATO-s, nga vendet që japin kontribut në NATO, nga vendet e Partneritetit për Paqe, vendet e Medheut të përfshira në Dialogun Mesdhetar (Ukraina dhe Rusia), ishin pjesëmarrës në këtë aktivitet, duke e bërë këtë, takimin më të madh në numër dhe të nivelit më të lartë në historinë e ekspertizës ushtarakë të NATO. Për më tepër, në këtë takim u realizua edhe ceremonia e firmosjes së Memorandumit të Mirëkuptimit midis NATO-s dhe shtatë vendeve, në lidhje me ngritjen e Qendrës së Mbrojtjes nga Pirateria Kompjuterike në Estoni. Në këtë Samit të nivelit të Lartë u mbajtën disa sesione, ku u përfshinën drejtpërsëdrejti shefat e Mbrojtjes të vendeve të NATO-s। Sikurse mësohet, çështjet kryesore të trajtuara ishin: operacionet (trajtimi tërësor i misioneve dhe operacioneve të drejtuara nga NATO, ISAF dhe KFOR në veçanti) dhe, diskutimi për masat që duhen marrë në lidhje me zbatimin e vendimeve që u muarrën në Samitin e Bukureshtit.Ndërkohë, takime të tjera shtesë, në formatin e Këshillit të Partneritetit Euro Atlantik, u mbajtën me synim shkëmbimin e eksperiencës për operacionet që udhëhiqen nga NATO, diskutime në lidhje me zhvillimet ushtarake të Partneritetit pas Samitit të Bukureshtit; dialogu me vendet e Mesdheut (diskutime për zgjerimin e bashkëpunimit Ushtarak midisvendeve), përditësimi i transformimit të Forcave të Armatosura të Ukrainës si dhe vlerësimi vjetor i Planit të Punës vjetor për vitin 2008 midis NATO-s dhe Ukrainës, shkëmbim pikëpamjesh me Rusinë për çështje Operacionale si dhe rishikimi i progresit të planit të punës për vitin 2008. Ky ishte edhe takimi i fundit i shefave të Shtabeve që u drejtua nga gjeneral Ray Henault, i cili do të largohet nga radhët e Forcave të Armatosura në fund të qershorit të këtij viti.

Gazeta “Ushtria”

Bruksel, Shqipëria mbyll raundin e dytë të negociatave për anëtarësim në NATO


“Më 9 maj 2008, përfunduan me sukses, në selinë e NATO-s, në Bruksel, negociatat zyrtare ndërmjet Aleancës së Atlantikut të Veriut dhe Republikës së Shqipërisë në kuadër të procesit të anëtarësimit të plotë të Shqipërisë në NATO, dhe në përputhje me deklaratën përfundimtare te Samitit të NATO-s në Bukuresht”, bëri me dije Qeveria shqiptare. “Janë zhvilluar gjithsej dy raunde bisedimesh ndërmjet ekipit negociator të Qeverisë Shqiptare dhe Përfaqësuesve të Lartë të Aleancës. Ne këto bisedime, Shqipëria u angazhua, që si anëtare e Aleancës, të mbrojë dhe promovojë parimet dhe vlerat e sanksionuara në Traktatin e Uashingtonit, si dhe të ndajë me Aleatët të gjitha përgjegjësitë dhe detyrimet e vendit anëtar me të drejta të plota”, tha Koordinatori Kombëtar për integrimin e Shqipërisë në NATO, Glori Husi. “Shqipëria merr përsipër të jetë një aleate e denjë dhe luajale e NATO-s, dhe e vendeve Aleate, si dhe të japë kontributin e saj për garantimin e paqes dhe sigurisë së rajonit Euroatlantik, e më gjerë”, thuhet më tej nga burimet e Qeverisë shqiptare. Sipas tyre, Përfaqësuesit e lartë të NATO-s vlerësuan qarte se ishin arritjet e padiskutueshme të reformave të thella e të gjithanshme ato që bënë të mundur marrjen e ftesës në Samitin e Bukureshtit. Ishte rezultati i këtyre reformave të suksesshme, që mundësoi mbylljen me sukses të plotë të negociatave zyrtare me NATO-n, në një kohe rekord, vetëm një muaj pas këtij Samiti. “Me mbylljen e negociatave hapet rruga për nënshkrimin e protokolleve të pranimit të Shqipërisë në Aleancën e Atlantikut të Veriut, të cilat pritet të nënshkruhen mbas dy muajsh, pra në Korrik 2008, në selinë e NATO-s ne Bruksel”, paralajmëroi Qeveria e Shqipërisë.

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania