Bruksel, Ministri shqiptar i Mbrojtjes, në takimin e homologëve të NATO-s


13 qeshor 2008. Ministri i Mbrojtjes Gazmend Oketa, mori pjesë në takimin e ministrave të Mbrojtjes të vendeve anëtare të NATO-s dhe kontribuese në KFOR, që u mbajt me 12 qershor 2008 në Bruksel. Ky ishte takimi i parë i këtij formati që Shqipëria mori pjesë, pas marjes së ftesës për anëtarësim në NATO. Në këtë takim u diskutua mbi vlerësimin e situatës së sigurisë dhe për rrugët që duhen ndjekur për një komunitet të sigurtë ndërkombëtar në këtë periudhë të komplikuar. Në fjalën që mbajti në këtë takim Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jaap de Hoop Scheffer, theksoi se mbledhja e sotme e vendeve që kontribuojnë në KFOR mbahet në një nga momentet më të rëndësishme. Kosova, theksoi ai, po përshkon çdo ditë një periudhë delikate. Vetëm në 3 ditë autoritetet e Kosovës po ndërmarin përgjegjësi të reja dhe roli i misioneve të ONU-t dhe të Bashkimit Europian në këtë vend ka njohur një zhvillim substancial. Prezenca e KFOR-it dhe mandati i tij në Kosovë, deri më tani nuk ka ndryshuar, u shperh z. Scheffer. KFOR-i do të qëndrojë në Kosovë, mbi bazën e Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurisë së Kombeve të Bashkuara dhe derisa Këshilli i Sigurisë të marrë një vendim tjetër. Kemi rënë të gjithë dakort sot, u shpreh numri një i Aleancës së Veriatlantikut, se NATO ka detyra të reja në Kosovë. Me këtë vendim NATO do të jetë në gjendje të asistojë Kosovën dhe nevojat e ndërtimit të institucioneve demokratike dhe të sigurta. KFOR-i do të vazhdojë të kontribuojë për të mbajtur një mjedis të sigurtë për të gjithë ata që jetojnë në Kosovë. Gjatë vizitës së tij në Bruksel, shefi i Mbrojtjes Shqiptare pati një takim me përfaqësues të NAMSA-s, të cilët i bënë atij një prezantim të projekteve dhe mundësive që NAMSA ofron në bashkëpunimin me Shqipërinë dhe, veçanërisht përsa i takon shkatërrimit të municioneve të tepërta. Në të njëjtën kohë, Ministri Oketa diskutoi me ekipin e NAMSA-s dhe për mundësi të tjera bashkëpunimi, si në në fushën e llogjistikës, të menaxhimit të burimeve financiare, projekteve të modernizimit etj. Nga ana e tij, Ministri Oketa vlerësoi bashkëpunimin e suksesshëm me NAMSA, si dhe kontributin e dhënë prej saj në realizimin e dy projekteve të rëndësishëm për shkatërrimin e armatimeve dhe municioneve të tepërta, si minat antipersonel, armët e vogla e të lehta etj. Z. Oketa shprehu angazhimin e tij dhe të Ministrisë së Mbrojtjes për të vazhduar këtë proces. Në këtë kuadër, ai kërkoi asistencën e NAMSA-s për të vazhduar punën në realizimin e objektivit kryesor që ka Ministria e Mbrojtjes e Shqipërisë për shkatërrimin e municioneve të tepërta. Gjithashtu, Ministri Oketa kërkoi që NAMSA të angazhohet edhe në projekte të tjera në interes të Forcave të Armatosura Shqiptare. Vendi ynë ka nënshkruar një memorandum mirëkuptimi me Organizatën për Furnizim dhe Mbështetje të NATO-s (NAMSA) mbi bashkëpunimin për mbështetje logjistike. Ky memorandum është nënshkruar që në janar të vitit 2001 dhe në kuadër të tij janë firmosur e kanë përfunduar edhe dy marrëveshje të suksesshme implementuese. Gjatë qëndrimit në Bruksel ministri i Mbrojtjes Gazmend Oketa pati takime të veçanta me Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s Scheffer, me ministrin e Mbrojtjes të Belgjikes Pieter De Crem, me ministrin e Mbrojtjes të Rumanise Teodor Melescanu, me ministrine Mbrojtjes të Gjermanisë Jung, si dhe me homologë të tjerë të vendeve anëtare të Aleancës.

Liberalizimi i vizave: BE-ja përcakton kushtet për Shqipërinë


02-06-2008

Komisioni europian ka përcaktuar kushtet që Shqipëria duhet të plotësojë për të arritur një marrëveshje për liberalizimn e vizave. Dokumenti i cili do të jetë udhërrëfyesi i gjithë këtij procesi, një kopje të të cilit e ka siguruar Zëri i Amerikës, pritet t’i dorëzohet nesër ministrit të Jashtëm shqiptar Lulëzim Basha në Bruksel. Sipas dokumentit Shqipërisë i kërkohen ndërhyrje të shumta në legjislacion, ngritjen e një sërë strukturash, trajnimin e tyre dhe mbështetje të konsiderueshme financiare.Në fillim të muajit mars të këtij viti, zëvendëspresidenti i atëhershëm i Komisionit Evropian Franco Frattini, hapi zyrtarisht në Tiranë bisedimet për liberalizimin e vizave. Pas këtij angazhimi, i cili përfshin edhe vendet e tjera të Ballkanit për heqjen, ndaj qytetarëve të këtyre vendeve, të të gjitha pengesave për udhëtim në vendet Shengen, Brukseli ka përcaktuar në mënyrë të detajuar detyrimet që Shqipëria duhet të përmbushë. Dokumenti është miratuar nga Këshilli i Ministrave dhe nesër pritet t’i dorëzohet zyrtarisht ministrit të Jashtëm Shqiptar Lulëzim Basha. Ai është i ndarë në katër blloqe kryesore që përmbledhin fushat ku kërkohet ndërhyrje dhe përcakton në mënyrë të qartë atë çka Shqipëria dhe autoritetet e saj duhet të realizojnë.Lidhur me dokumentat e udhëtimit ajo që kërkohet qartë është prodhimi e pajisja e qytarëve shqiptare me pasdaporta biometrike, marrja e masave për të garantuar integritetin dhe sigurinë e procesit të shpërndarjes, programe trajnimi për zyratrët dhe autoritet që do të merren me to, raportimin në Interpol të pasaportave të humbura apo të vjedhura.Përsa i përket cështjes së Administrimit të kufijve Komisioni kërkon përshtatjen dhe zbatimin e legjislacionit që rregullon lëvijen e personave të kufitë e jashtëm, mas buxhetore dhe administrative që të sigurojnë infrastrukturë efikase, pajisje dhe teknologji si dhe programe trajnimi me policinë kufitare, doganierët dhe zyrtarë të tjerë të përfshirë. Shqipërisë I kërkohet ngritja dhe zbatimi I mekanmizmave për kontrolin e flukseve migratore, mbajtjen e të dhënave si për emigracionin e ligjshëm ashtu dhe atë illegal apo ngritjen e strukturave për analizimin e tyre. Po ashtu kërkohet përmirësimi edhe në hetimin e rasteve te trafiqeve të organizuara.Rendi Publik dhe Siguria janë një tjetër fushë ku kërkohen ndërhyrje të shumta. Në dokument theksohet se shqipëria duhet të zbatojë strategjinë e luftës kundër krimit të organizuar me një plan veprimi që të ketë afate të përcaktuara kohore e të mbështetet nga burime të mjaftueshme njerëzore dhe financiare. E njëjta gjë kërkohet edhe për luftën kundër trafikut të qënieve njerëzore apo kundër korrupsionit. Lufta kundër pastrimit të parave dhe konfiskimit të pasuriove të kriminelëve apo dhe zbatimi i strategjisë kombëtare kundër trafikut të drogës janë cështje të tjera ku kërkohet të merren masa. Në dokument nënvozohet nevoja e bashkëpunimit të strukturave gjyqësore dhe të prokurorisë me shtetet anëtare të Be dhe vendet e rajonit apo dhe një ndërveprim efikas edhe mes vetë strukturave të brendshme shqiptare.Kërkesat e detajuara të Komisionit europian do të kërkojnë një angazhim serioz të strukturave të shtetit shqiptar. Theksi kudo vihet në nevojën për zbatimin e ligjeve apo konventave ndërkombëtare, një mangësi e dukshme e institucioneve shqiptare. Shqipëria do të duhet të ngrejë një sërë strukturash të reja dhe të japë për to mbështetjen e nevojshme financiare. Sic theksohet edhe në dokument, shpejtësia e lëvizjes drejt liberalizimit do të varte nga progresi I bërë nga secili vend në përmbushje të kushteve të vëna. I gjithë progresi do të vëzhgohet nga afër prej Këshillit dhe komisionit europian. Komisioni do të raportojë rregullisht për ecurinë në zbatimin e kërkesave. Raportimi i parë do të jetë para fundit të këtij viti. Në mbyllje të procesit do të jetë Komisioni europian i cili do t’i propozojë Këshillit të ministrave, pas konsultimit me Parlamentin europian marrjen e vendimit. Një vendim i cili do të kërkojë një votim më shumicë të kualifikuar të vendeve anëtare.VOA

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania