Anëtarësimi i Shqipërisë në NATO, mbyllet raundi i parë i negociatave

U u mbyll në Bruksel raundi i parë i negociatave ndërmjet Aleancës së Atlantikut të Veriut (NATO) dhe Republikës së Shqipërisë. Ekipi negociator shqiptar kryesohej nga z. Glori Husi, Koordinator Kombëtar për çështjet me NATO-n. Negociatat e sotme u përqëndruan në çështjet politike dhe të mbrojtjes. Shqipëria angazhohet të përmbushë të gjitha detyrimet që rrjedhin nga parimet bazë të Traktatit të Washingtonit. Pas këtij raundi të bisedimeve, më 9 maj 2008 do të mbahet edhe një raund tjetër, gjatë të cilit do të negociohet për çështje të karakterit tekniko-ligjor, çështje të sigurisë dhe të burimeve financiare dhe njerëzore. Pas përfundimit të negociatave dhe konsultimeve do të aprovohet një plan masash dhe veprimesh me afate të përcaktuara qartë, të domosdoshme për anëtarësimin me të drejta të plota në Aleancë, të cilat do të përmbushen gjatë kësaj periudhe, deri në pranverën e vitit të ardhshëm.

Sekretari i NATO-s Scheffer: Shqipëria e Kroacia të fillojnë bisedimet për anëtarësim të plotë

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jap de Hoop Scheffer kërkon që Shqipëria dhe Kroacia të fillojnë bisedimet për tu bërë anëtare me të drejta të plota të Aleancës së Atlantikut të Veriut. Nëpërmjet letrave të komunikimit zyrtar me qeveritë e dy vendeve që morën ftesën për anëtarësim në Samitin e Bukureshtit, Scheffer i fton Shqipërinë dhe Kroacinë të dërgojnë pa humbur kohë ekipet e tyre për bisedime lidhur me anëtarësimin me të drejta të plota.
“Shqipëria dhe Kroacia të fillojnë bisedimet për tu bërë anëtare me të drejta të plota të Aleancës. Këto dy vende nuk duhet të humbasin kohë por të dërgojnë ekipet e tyre për nisjen e bisedimeve të cilat do të zgjasin disa javë”, është shorehur Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jap të Hoop Scheffer. Shqipëria dhe Kroacia morën ftesën për anëtarësim, në Samitin e NATO-s në Bukuresht i cili zhvilloi punimet më 2-4 prill 2008. Dy vendet e ftuara për anëtarësim në Aleancë morën pjesë në “Kartën e Adriatikut” bashkë me Maqedoninë e cila nuk mori ftesë për anëtarësim në NATO pas mosmarrëveshjeve me Greqinë lidhur me çështjen e emrit.

Shqipëria merr ftesën për anëtarësim në NATO

Pas përfundimit të punimeve të seancës së parë të Samitit të NATO-s, i cili u zhvillua në Bukuresht të Rumanisë, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jaap de Hoop Scheffer, bëri të ditur në një konferencë për shtyp se të 26 vendet anëtare të NATO-s, miratuan ftesën për anëtarësim të Shqipërisë, si anëtare me të drejta të plota në Aleancën e Atlantikut të Veriut.

Shqiptarët shpresojnë tek ftesa për hyrjen e vendit në NATO

Qytetarët shpresojnë se Samiti i Bukureshtit do ti japë Shqipërisë një ftesë për anëtarësim në NATO. Ata thonë se hyrja e vendit në Aleancën Veri-Atlantike është një zhvillim historik pozitiv për vendin. Sipas pyetësorëve më shumë se 94 për qind e qytetarëve shqiptarë mbështesin hyrjen e vendit në NATO. Qytetarët mendojnë se anëtarësimi do të thotë më shumë siguri, stabilitet, luftë kundër krimit e korrupsionit dhe një shtet më funksional. Njerëzit e thjeshtë nuk e dinë megjithatë, se anëtarësimi i vendit në Organizatën më të madhe ushtarake-politike të Atlantikut të Veriut vecc përfitimeve ka edhe kosto e detyrime që duhen përmbushur.

Delegacioni zyrtar që do të përfaqësojë Shqipërinë si vend kandidat për anëtarësim në Samitin e NATO-s është nisur sot për në Bukuresht në një atmosferë optimiste. Presidenti, Kryeministri, Ministri i Mbrojtjes dhe drejtuesit e grupeve parlamentare të maxhorancës dhe opozitës shpresojnë të kthehen në Tiranë me një ftesë për anëtarësimin e Shqipërisë në NATO. Kryeministri Sali Berisha duke shprehur bindjen e tij për marrjen e ftesës, e krahasoi atë me një zhvillim historik po aq të rëndësishëm sa shpallja e Pavarësisë në vitin 1912 dhe rënia e diktaturës komuniste në vitet `90.

Përpjekjet e Shqipërisë për të plotësuar kushtet për marrjen e ftesës së anëtarësimit në NATO, kanë qenë argumenti i vetëm politik për të cilin maxhoranca dhe opozita të karakterizuara tradicionalisht nga një komunikim i tensionuar dhe mungesa e dialogut kanë bërë konsensus dhe kanë pranuar të ulen në bisedime rreth reformës zgjedhore dhe asaj në drejtësi. Kryetari i Partisë më të madhe në opozitë, Edi Rama, është shprehur se vendi duhet të vazhdojë reformat dhe ti thellojë më tej ato për të qenë një vend i denjë si anëtar i NATO-s.

Para Samitit të Bukureshtit ku mes të tjerash pritet të diskutohet edhe për pranimin e tri vendeve kandidate të Kartës së Adriatikut, Shqipëri, Kroaci dhe Maqedoni, Shtetet e Bashkuara kanë dhënë mesazhe optimiste duke thënë se hyrja në NATO e vendeve të “A3” ndikon në rritjen e sigurisë dhe stabilitetit në Ballkan dhe se vendet aspirante për anëtarësim kanë bërë përparime të dukshme.

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania