Shqiptarët shpresojnë tek ftesa për hyrjen e vendit në NATO

Qytetarët shpresojnë se Samiti i Bukureshtit do ti japë Shqipërisë një ftesë për anëtarësim në NATO. Ata thonë se hyrja e vendit në Aleancën Veri-Atlantike është një zhvillim historik pozitiv për vendin. Sipas pyetësorëve më shumë se 94 për qind e qytetarëve shqiptarë mbështesin hyrjen e vendit në NATO. Qytetarët mendojnë se anëtarësimi do të thotë më shumë siguri, stabilitet, luftë kundër krimit e korrupsionit dhe një shtet më funksional. Njerëzit e thjeshtë nuk e dinë megjithatë, se anëtarësimi i vendit në Organizatën më të madhe ushtarake-politike të Atlantikut të Veriut vecc përfitimeve ka edhe kosto e detyrime që duhen përmbushur.

Delegacioni zyrtar që do të përfaqësojë Shqipërinë si vend kandidat për anëtarësim në Samitin e NATO-s është nisur sot për në Bukuresht në një atmosferë optimiste. Presidenti, Kryeministri, Ministri i Mbrojtjes dhe drejtuesit e grupeve parlamentare të maxhorancës dhe opozitës shpresojnë të kthehen në Tiranë me një ftesë për anëtarësimin e Shqipërisë në NATO. Kryeministri Sali Berisha duke shprehur bindjen e tij për marrjen e ftesës, e krahasoi atë me një zhvillim historik po aq të rëndësishëm sa shpallja e Pavarësisë në vitin 1912 dhe rënia e diktaturës komuniste në vitet `90.

Përpjekjet e Shqipërisë për të plotësuar kushtet për marrjen e ftesës së anëtarësimit në NATO, kanë qenë argumenti i vetëm politik për të cilin maxhoranca dhe opozita të karakterizuara tradicionalisht nga një komunikim i tensionuar dhe mungesa e dialogut kanë bërë konsensus dhe kanë pranuar të ulen në bisedime rreth reformës zgjedhore dhe asaj në drejtësi. Kryetari i Partisë më të madhe në opozitë, Edi Rama, është shprehur se vendi duhet të vazhdojë reformat dhe ti thellojë më tej ato për të qenë një vend i denjë si anëtar i NATO-s.

Para Samitit të Bukureshtit ku mes të tjerash pritet të diskutohet edhe për pranimin e tri vendeve kandidate të Kartës së Adriatikut, Shqipëri, Kroaci dhe Maqedoni, Shtetet e Bashkuara kanë dhënë mesazhe optimiste duke thënë se hyrja në NATO e vendeve të “A3” ndikon në rritjen e sigurisë dhe stabilitetit në Ballkan dhe se vendet aspirante për anëtarësim kanë bërë përparime të dukshme.

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania