Kërkesat e NATO-s, Shqipëria nënshkruan marrëveshje për blerjen e anijeve luftarake


13 nëntor 2007.

Në Ministrinë e Mbrojtjes në Tiranë, u organizua një ceremoni me rastin e nënshkrimit të marrëveshjes midis Ministrisë së Mbrojtjes të Shqipërisë dhe kompanisë holandeze “Damen Shipyards”. Në këtë ceremoni të rëndësishme ishte i pranishëm ministri i Mbrojtjes Fatmir Mediu, zv.ministrat e Mbrojtjes Zana Xhuka dhe Petrit Karabina, zv.shefi i Shtabit të Përgjithshëm gjeneral brigade Agim Lala, drejtorë dhe ushtarakë të lartë të Ministrisë së Mbrojtjes dhe Shtabit të Përgjithshëm të FA-së, përfaqësues të kompanisë amerikane CUBIC etj. Të pranishëm ishin gjithashtu Menaxheri i Përgjithshëm i kompanisë holandeze “Damen Shipyards”, Rene Berkvens, ambasadori i Holandës në Tiranë Van Voorst tot Voorst, si dhe përfaqësues të tjerë të kësaj kompanie. Marrëveshja u nënshkrua nga ministri i Mbrojtjes Fatmir Mediu dhe Menaxheri i Përgjithshëm i kompanisë “Damen Shipyards”, Rene Berkvens. Duke folur për këtë marrëveshje, Ministri Mediu theksoi se nënshkrimi i saj përbën një eveniment shumë të rëndësishëm, jo vetëm për Forcat tona të Armatosura dhe qeverinë shqiptare, por për të gjithë popullin shqiptar. Ai është një projekt i gjërë që përfshinë investime të rëndësishme dhe që rrit më tej kapacitetin operacional të forcave tona detare. Realizimi me sukses i tij do të ndikojë dukshëm në forcimin e kontrollit të ujrave tona detare nëpërmjet forcimit dhe modernizmit të Rojes Bregdetare. Gjithashtu, ky projekt do të kontribuojë edhe për garantimin dhe zhvillimin e mëtejshëm të turizmit, në forcimin e luftës kundër trafiqeve dhe kontrabandës etj. Të gjitha këto, nënvizoi Ministri Mediu, flasin për bashkëpunimin dhe ndihmën e vyer që qeveria dhe kompanitë holandeze kanë dhënë për vendin tonë, si dhe përbëjnë për ne një hap tjetër të rëndësishëm në procesin e reformimit dhe modernizimit të Forcave të Armatosura dhe në arritjen e standardeve për anëtarësimin në NATO. Në bazë të kësaj marrëveshje, Ministria e Mbrojtjes do të blejë nga kompania holandeze “Damen Shipyards” 4 anije të patrullimit detar për Rojen Bregdetare Shqiptare. Vlera totale e kësaj kontrate është 31 milion euro, nga të cilat 11 milion euro do të subvencionohen në formë granti nga qeveria holandeze në kuadër të Programit ORET. Ky program ndihmon vendet në zhvillim, të cilat kanë nevojë për produkte dhe shërbime të huaja duke iu afruar kështu mundësi grantesh speciale. Anija e parë e patrullimit detar do të ndërtohet në Hollandë, ndërsa tre të tjerat do të ndërtohen në Shqipëri, në Bazën e Pashalimanit në Vlorë, e cila do të rihabilitohet në kuadrin e këtij projekti. Këto anije, përveç funksionit ushtarak, do të kryejnë edhe një serë funksionesh civle në ujrat detare shqiptare.

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania