“Do të parandalojmë rastet e korrupsionit”


Nis punën Njësia Antikorrupsion, do të hetojë 50 vepra penale

Trazhgim Sokolaj

Njësia Hetimore Kundër Krimit Ekonomik dhe Korrupsionit filloi dje veprimtarinë e saj në Prokurorinë e Tiranës। Struktura speciale e krijuar nën asistencën e specialistëve amerikanë dhe europianë do të ketë në përbërje të saj një staf prej 32 hetuesish oficerësh dhe prokurorësh. Task-Forca Kundër Krimit Ekonomik dhe Korrupsionit përbëhet nga prokurori drejtues, Altrin Dumani, shtatë prokurorë që ndjekin hetimet, shtatë oficerë që emërohen nga Kryeprokurori Sollaku, 10 oficerë që emërohen nga policia dhe Ministria e Brendshme, 4 oficerë nga doganat, tre nga tatimet dhe dy inspektorë nga Shërbimi Informativ. Burime zyrtare të Task-Forcës, thanë se përbërja e strukturës hetimore bashkon të gjitha institucionet në përpjekjen për të parandaluar, zbuluar, hetuar dhe ndëshkuar sipas ligjit veprat penale të krimit ekonomik dhe korrupsionit. Sipas burimeve zyrtare me udhëzim të Prokurorit të Përgjithshëm janë përcaktuar rreth 50 vepra penale për të cilat Njësia Hetimore do të ketë juridiksion hetimi kryesisht ose bazuar në kallëzimet penale. “Qëllimi i të gjithë stafit është të ndryshojmë mentalitetin dhe metodologjinë e hetimit. Njësia do të veprojë duke filluar kryesisht dhe me iniciativën e saj hetimet për veprat penale në juridiksionin e përcaktuar duke mos pasur si qëllim vetën ndëshkimin e rasteve por edhe parandalimin e tyre”, pohuan burimet. Sipas tyre, Njësia do të fillojë regjistrimin e dosjeve penale në hetim duke filluar nga dita e djeshme, 10 shtator 2007.
Njësia Antikorrupsion

Është krijuar mbi bazën e marrëveshjes së nënshkruar mes Prokurorit të Përgjithshëm, Ministrit të Brendshëm dhe atij të financave si dhe shefit të SHISH, më 22 maj 2007. Katër krerët e institucioneve firmosën marrëveshjen për të krijuar Njësinë Hetimore Task Force Kundër Korrupsionit dhe Krimit Ekonomik. Programi OPDAT i Departamentit të Drejtësisë i SHBA dhe Komisioni Europian kanë dhënë ndihmën e tyre me bazë materiale dhe me trajnimin e hetuesve dhe prokurorëve që do të bëjnë pjesë në zyrën e specializuar hetimore. Ashtu sikurse kishte porositur ish-ambasadorja amerikane në Tiranë në ceremoninë e nënshkrimit të marrëveshjes mes katër institucioneve, përzgjedhja e emrave që do të inkuadrohen në Njësinë Hetimore po bëhet me kujdes. Ditën e djeshme, e para e punës për strukturën e re, Njësia Hetimore nuk ka qenë e kompletuar me gjithë punonjësit e saj, pasi emrat po përzgjidhen me kujdes të veçantë. Ambientet e punës së Njësisë Hetimore ndodhen në Prokurorinë e Tiranës aktualisht të kufizuara. Megjithatë burimet zyrtare thonë se së shpejti është premtuar të zgjidhet çështja e ambienteve të punës për punonjësit e Njësisë.

ZYRA HETIMORE

Stafi i Njësisë Hetimore

1 drejtues në rang zv/prokuror rrethi

7 prokurorë që ndjekin hetimet

7 Oficerë Gjyqësorë nga Prokuroria

10 Oficerë Gjyqësorë nga Ministria e Brendshme

4 oficerë nga Drejtoria e Doganave

3 oficerë nga Drejtoria e Tatimeve

2 inspektorë nga Shërbimi Informativ

Veprat penale që do të hetojë

Korrupsioni aktiv, korrupsioni pasiv

Shpërdorimi i detyrës

Vjedhja duke shpërdoruar detyrën

Shkelje e barazisë së pjesëmarrësve në tendera

Pastrimi i parave

Financimi i terrorizmit

Krimet në fushën e tatimeve dhe doganave

Kontrabanda

Evazioni fiskal

Fshehja e të ardhurave

Mashtrimet

Gjithsej rreth 50 vepra penale

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania