Sondazhi i IMN: 92.5 për qind e shqiptarëve pro anëtarësimit të vendit në BE


TIRANE – Publiku shqiptar gjithnjë e më shumë po mbështet integrimin e vendit në Bashkimin Europian ndërsa qëndrimet e qytetarëve pro këtij procesi janë rritur dukshëm pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Stabilizim Asociimit Shqipëri-BE.
Instituti i Marrëdhënieve Ndërkombëtare ka zhvilluar së fundi një sondazh me qytetarët shqiptarë dhe sipas rezultateve, 92.5 për qind e të anketuarve, janë pro anëtarësimit dhe hyrjes së vendit në BE.
Qytetarët shqiptarë konceptojnë se hyrja në Bashkimin Europian lidhet më shumë me heqjen e vizave të udhëtimit sesa me treguesit e zhvillimit ekonomik, standardin e jetesës apo stabilitetin politik dhe zhvillimin e demokracisë. Duket se qytetarët nuk e lidhin integrimin në BE me lirinë e shtypit, trajtimin e minoriteteve apo çështje të tilla të ndjeshme sicc mund të jenë edhe proceset zgjedhore tek të cilat vënë theksin autoritetet evropiane në kërkesat e tyre ndaj kandidatëve për anëtarësim.
Rreth gjysma e të anketuarve, 49 për qind, besojnë se Shqipëria i ka përmbushur kushtet për të hyrë në BE ndërsa 23 për qind e qytetarëve të anketuar mendojnë se Shqipëria do të marrë ftesën për anëtarësim edhe pse ka treguar mangësi në disa fusha dhe si rrjedhim nuk është gati për të qenë anëtarë e BE-së.
Sipas sondazhit, pjesa më e madhe e të anketuarve kanë qenë punonjës të administratës shtetërore dhe organizatorët me shqetësim thonë se 54 për qind e kësaj kategorie të anketuarish nuk kanë dijeni nëse vendi është gati për të hyrë në BE. Ata nuk kanë informacion lidhur me pozicionin ku ndodhet Shqipëria në raport me hyrjen në BE dhe kërkesat që janë plotësuar apo që duhet të përmbushen në të ardhmen.

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania