Senatorët amerikanë Nunn dhe Lugar përshëndesin shkatërimin e agjentëve kimikë në Shqipëri


TIRANE / 20 korrik 2007
Ministria e Mbrojtjes në Tiranë, deklaroi sot, më 20 korrik 2007 se në përgjigje të konferencës për shtyp të datës 11 korrik 2007, të zv/ministrit Petrit karabina, për shkatërrimin e armëve dhe të agjentëve kimikë në Shqipëri, zyra e Senatorëve Nunn dhe Lugar në SHBA në adresë të Ministrisë shqiptare të Mbrojtjes ka dërguar një njoftim për shtyp, ku që në krye të tij nëvizohet: “Shkatërrohen mbetjet e armëve kimike në Shqipëri”. Në këtë njoftim theksohet: “Ministria e Mbrojtjes e Shqipërisë njoftoi shkatërrimin e mbetjeve të armëve kimike, për të parën herë jashtë ish-Bashkimit Sovjetik, nëpërmjet Programit të Reduktimit të Rrezikut të Kërcënimit Nunn-Lugar. “Theksoj se bashkëpunimi dhe mbështetja nga SHBA, nëpërmjet programit të reduktimit të kërcënimeve nga armët kimike, në kuadër të luftës kundër terrorizmit, inicuar dhe mbështetur nga Senatorët e nderuar amerikan Nunn dhe Lugar, ka qenë faktor mjaft i rëndësishëm për realizimin me sukses të këtij projekti.” - tha zv.ministri i Mbrojtjes së Shqipërisë Petrit Karabina. “Puna për shkatërrimin e kimikateve në vendin tonë fillojë pas miratimit të fondeve për këtë projekt nga Kongresi Ammerikan, - deklaroi Karabina javën e kaluar,- Në dhjetor 2002 u bë zbulimi i Armëve Kimike, të një sasie prej rreth 16 tonësh, disa prej të cilave nga më të rrezikshmet që njihen deri më sot” Senatori Lugar, në gusht të vitit 2004, vizitoi vendin e magazinimit të armëve kimike në Shqipëri për të diskutuar për përmirësimitn e masave të ruajtjes dhe për planin e asgjesimit të tyre. Pajisjet e shkatërrimit u transportuan për në Shqipëri vitin e shkuar. “Unë përgëzoj Qeverinë e Shqipërisë për bashkëpunimin e ngushtë dhe përpjekjet për asgjesimin e këtyre Armëve të Shkatërrimit në Masë. Bota është më e sigurtë dhe një kontribut domethënës është bërë për sigurinë rajonale dhe atë ndërkomëbëtare,” –tha Senatori Lugar. Në vitin 2003, Kongresi miratoi Ligjin e Zgjerimit Nunn-Lugar, me autor Senatorin Lugar, i cili lejojë Presidentin Bush të përdorë 50 milion USD në fondet Nunn-Lugar për aktivitetet jashtë ish-Bashkimit Sovjetik. Presidenti Bush nënshkroi autorizimin për punën në Shqipëri në vitin 2004. “Programi Nunn-Lugar ka krijuar një rezervuar të thellë ekperience dhe talenti, që mund të zbatohet anembanë botës, për të arritur objektivat e mospërhapjes. Ligji origjinal Nunn-Lugar, ishte i lidhur vetëm me ish- Bashkimin Sovjetik, sepse aty ishin dhe mbetjet më të mëdha të armëve dhe materialeve të shkatërrimit në masë. Sot ne duhet të jemi të përgatitur me para dhe ekspertizë, për të zgjeruar konceptin Nun-Lugar, kudo ku mund të zbatohet.” - deklaroi Senatori Lugar, anëtari më i vjetër dhe ish-kryetar i Komitetit të Marrëdhënieve me Jashtë të Senatit. “Në nëntor 1991, Senatori Lugar dhe ish-Senatori Nunn u bënë autorë të ligjit Nunn-Lugar, që krijojë Programin e Reduktimit të Kërcënimit. Ky program ka siguruar fonde dhe ekspertizë për të ndihmuar ish- Bashkimin Sovjetik për ruajtjen dhe çmontimin e mbetjve të panumërta nukleare, të Armëve Kimike dhe Biologjike, si dhe materialeve që lidhen me to e Sistemeve të Shpërndarjes së tyre. Programi Nunn-Lugar tashmë shënon një total prej 6,982 kokash bërthamore të ç’aktivizuara, 651 Raketa Balistike Ndërkontinentale të shkatërruara, 485 ICBM silos të shkatërruara, 101 ICBM lëshues të lëvizshëm të shkatërruar, 612 lëshues raketash balistike nëndetsesh, 436 SLBM lëshues të shkatërruar, 30 nëndetëse bërthamore të afta për lëshimin e raketave balistike të shkatërruara, 155 bombardues të shkatërruar, 906 Raketa Ajër-Tokë të shkatërruara, 194 tunele të provave bërthamore të shkatërruar, 351 trena transportues të armëve bërthamore, 12 vendruajtje armësh kimike janë sot me sistem ruajtje të përmirësuar dhe janë ndërtuar 9 stacione biologjike për monitorimin. Ndoshta më e rëndësishme është që Ukraina, Bjellorusia dhe Kazakistani janë vende të pastra nga armët bërthamore, si rezultat i Programit Nunn-Lugar. Këto vende renditeshin i treti, i katërti dhe i teti në listën e fuqive të vendeve bërthamore. Përtej asgjesimit bërthamor, programi Nunn-Lugar siguron dhe shkatërron armët kimike, biologjike dhe bërthamore dhe ka mundësuar ripunësimin e shkenctarëve në iniciativat kërkuese paqeruajtëse. Qëndrat Ndërkombëtare Teknologjike dhe Shkencore, të cilat sponsorizohen nga SHBA, angazhojnë afro 58000 ish-shkencëtar bërthaamor. Programi Ndërkombëtar i Parandalimit ka financuar 750 projekte dhe përfshirë 14 000 shkëncëtar armësh, si dhe ka krijuar 580 vende pune. Senatori Lugar realizon udhëtime vjetore inspektimi në vendmagazinimet e këtyre armëve në ish-Bashkimin Sovjetik. Këtë gusht vizita do të përfshijë aktivitete në Moskë dhe në Astana, duke përkujtuar 15-vjetorin e Programit Nunn-Lugar.

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania