Ministri i Mbrojtjes Mediu, dekoron Ambasadoren Amerikane Marcie Ries dhe vlerëson kontributin e saj në mardhëniet SHBA-Shqipëri


TIRANE -11 qershor 2007- Në mjediset e Qendrës Kulturore të FA, u organizua ceremonia e dekorimit të ambasadores së SHBA-së në Tiranë Marcie Ries, e cila përfundoi misionin e saj në Shqipëri. Në këtë ceremoni morën pjesë ministri i Mbrojtjes Fatmir Mediu, zv.ministrat e Mbrojtjes Zana Xhuka dhe Petrit Karabina, shefi i Shtabit të Përgjithshëm i FA-së gjeneral major Luan Hoxha, zv.shefi i Shtabit të Përgjithshëm kolonel Agim Lala, ish-ministri i Jashtëm dhe deputeti Besnik Mustafaj, përfaqësues të Ambasadës Amerikane në Tiranë, të Zyrës së Bashkëpunimit Amerikan në MM, të kompanisë “Cubic”, drejtorë dhe ushtarakë të lartë të Ministrisë së Mbrojtjes dhe të Shtabit të Përgjithshëm, përfaqësues të trupave tona që kanë shërbyer me misione paqeruajtëse jashtë vendit etj. “Nuk është e lehtë për mua personalisht të flas këtu, por dhe për të gjithë të pranishmit, pasi kjo ceremoni mban mbi vete ndjenja të përziera gëzimi për suksesin tuaj, por dhe keqardhje për largimin tuaj nga Shqipëria”, - kështu iu drejtua Ambasadores Ries që në fillim të përshëndetjes së tij ministri i Mbrojtjes Fatmir Mediu. Gjatë këtyre tre vjetëve të punës tuaj në Shqipëri, vijoi më tej ai, përveç bashkëpunimit të ngushtë zyrtar, neve bashkërisht ndërtuam edhe një raport miqësor e human që ia shtoi vlerat këtij bashkëpunimi. Gjatë mandatit tuaj që po mbyllet, i cili ka qenë i pasur me evenimente dhe shumë i suksesshëm, marrëdhëniet tona si aleatë shembullorë janë forcuar, partneriteti ynë strategjik ka njohur arritje të mëdha. Duke u ndalur në bashkëpunimin me FA Amerikane në misionet paqeruajtëse, Ministri Mediu u shpreh: “Jemi së bashku në Irak e Afganistan, që, siç u shpreh dje në Tiranë Presidenti Bush: ”duke u përcjellë demokracinë burrave, grave e fëmijëve të atyre vendeve të largëta”; jemi së bashku duke luftuar terrorizmin dhe përpiqemi të ndihmojmë për të shpërndarë demokracinë në botë. Më tej Ministri Mediu u ndal posaçërisht në vizitën që bëri në Tiranë Presidenti Xhorxh Ë. Bush, duke e vlerësuar atë si një moment historik për marrëdhëniet midis dy vendeve tona, “vizitë e cila, iu drejtua zoti Mediu Ambasadores Ries, u realizua gjatë mandatit tuaj, suksesi i padiskutueshëm i së cilës është pjesë e angazhimit dhe kontributit tuaj personal”. Më tej, Ministri Mediu theksoi se Ambasadorja Ries ka kontribuar maksimalisht për të forcuar lidhjet Shqipëri-Amerikë në çdo aspekt, angazhimi saj në misionin e Qeverisë Shqiptare, por dhe të gjithë popullit shqiptarë për të qenë pjesë e alencës së NATO-s ka qenë mbështetja më e fortë dhe pjesë e pandashme e progresit të realizuar në Shqipëri. “Jam i sigurt se dhe pas largimit tuaj, Shqipëria do të vazhdojë të ketë vëmendjen tuaj. Jam i sigurtë se ju do të vazhdoni të jeni aktive në forcimin e vazhdueshëm të marrëdhënieve midis dy vendeve tona, sepse tashmë ju konsideroheni një nga miket më të mira të Shqipërisë dhe popullit të saj”- e përfundoi fjalën e tij Ministri Mediu. Më pas Ministri Mediu i dorëzoi Ambasadores Ries medaljen “Për Shërbime të Shquara” me motivacion: “Për kontributin e shquar për transformimin dhe modernizimin e FA Shqiptare dhe mbështetjen e dhënë për integrimin e Republikës së Shqipërisë në strukturat euroatlantike”. Edhe shefi i Shtabit të Përgjithshëm gjeneral major Luan Hoxha përshëndeti Ambasadoren Ries në emër të të gjithë ushtarakëve të FA Shqiptare dhe vlerësoi kontributin e saj në progresin e bërë në procesin e reformave të mbrojtjes në vendin tonë. “E kam të vështirë të gjejë fjalët e duhura për të shprehur falenderimin dhe mirënjohjen time për vlerësimin që po i bëni punës sime”,- tha në fjalën e saj Ambasdorja Ries. Gjatë tre viteve të punës sime këtu, vijoi më tej ajo, kam patur mundësinë të shohë progresin që ka bërë dhe po bën Shqipëria në të gjitha fushat e jetës, ekonomike, sociale, në infrastrukturë etj, por modernizimi i FA është një fushë ku arritjet janë të mëdha dhe të dukshme. Ju keni kontribuar në operacionet paqeruajtëse në Bosnje, në Irak dhe në Afganistan dhe një kompani e Batalionit të Dytë të Reagimit të Shpejtë po përgatitet për të shkuar me mison në Afganistan. Ata kanë qëndruar krah për krah me trupat tona amerikane dhe janë dalluar për kryerjen me nder të detyrave. Duke folur për progresin e bërë në rrugën drejt integrimit euroatlantik, Ambasadorja Ries theksoi se Shqipëria ka bërë hapa të mëdha përpara për plotësimin e standardeve, por ende duhet punë. SHBA janë vazhdimisht pranë jush, duke ju mbështetur dhe ndihmuar për arritjen e objektivave. Vizita e Presidentit Bush në Shqipëri ishte shumë e suksesshme dhe një tregues i qartë i përkrahjes dhe mbështetjes që SHBA japin për vendin tuaj mik. Jam optimiste për Shqipërinë, tha në fund të fjalës së saj Ambasadorja Ries, sepse shoh këtu shumë energji dhe shumë vendosmëri për të ecur përpara dhe largohem nga vendi juaj me bindjen se ju do t’i arrini objektivat e mëdha që i keni vënë vetes.
Burimi: Ministria e Mbrojtjes

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania