Mediu: “Karta e Adriatikut” forcoi mardhëniet e Shqipërisë me Maqedoninë e Kroacinë
TIRANE - Në mjediset e Qendrës Kulturore të Ushtrisë u organizua një takim me përfaqësues të Kolegjit të Mbrojtjes së NATO-s me qendër në Romë, të cilët nga data 5-7 qershor 2007 ndodhen në vendin tonë, në kuadër të një turi studimor që ky institucion shumë i rëndësishëm politiko-ushtarak ka parashikuar të bëjë në vende të ndryshme të Aleancës dhe ato partnere. Në këtë takim ishin të pranishëm edhe ministri i Mbrojtjes Fatmir Mediu, zv.ministrat e Mbrojtjes Zana Xhuka e Petrit Karabina, zv.ministrja e Punëve të Jashtme Edit Harxhi, shefi i Shtabit të Përgjithshëm të FA-së gjeneral major Luan Hoxha, kryetari i Komisionit Parlamentar të Sigurisë Kombëtare Leonard Demi, si dhe drejtorë dhe ushtarakë të lartë të Ministrisë së Mbrojtjes dhe Shtabit të Përgjithshëm. Për të pranishmit në këtë auditor ministri i Mbrojtjes Fatmir Mediu prezantoi temën për “Politikën e Shqipërisë për Sigurinë në Rajonin e Ballkanit”. Gjatë referimit të tij, Ministri Mediu e vuri theksin në faktin se Ballkani është në një moment shumë të rëndësishëm, që duhet vlerësuar në çdo aspekt të tij. Në këtë kontekst, nënvizoi ai, Shqipëria është tashmë një faktor shumë i rëndësishëm për ruajtjen e paqes dhe stabilitetit në rajon. Më pas, Ministri Mediu njohu të pranishmit me një pasqyrë të arritjeve të Shqipërisë dhe të Forcave të saj të Armatosura në proceset demokratike dhe të integrimit euroatlantik, të cilat kanë ndikuar ndjeshëm në rritjen e paqes dhe stabilitetit në rajon. Në këtë kuadër, Ministri Mediu u ndal sidomos në rritjen e bashkëpunimit me vendet e rajonit, duke nënvizuar se aktivitetet në kuadër të Kartës së Adriatikut kanë treguar një forcim të mëtejshëm të marrëdhënieve mes Shqipërisë, Kroacisë dhe Maqedonisë, pasi aspirojmë një rrugë të përbashkët, atë të anëtarësimit në NATO, si çelësi i vërtetë i ruajtës së paqes dhe sigurisë në botë. Ai vlerësoi veçanërisht nismat rajonale, të cilat kanë afruar gjithnjë e më shumë vendet e rajonit tonë drejt integrimit euroatlantik. Drejtimi i procesit të SEDM-it gjatë dy vjetëve 2005-2007 nga Shqipëria ishte një privilegj për ne, që nxori në pah arritjet dhe përkushtimin e FA Shqiptare në fushën e bashkëpunimit ushtarak me vendet fqinje. Shqipëria është një mbështetëse e pakursyer e paqes dhe lirisë në botë, vijoi më tej në fjalën e tij Ministri Mediu, duke u rreshtuar kështu në vendet që përkrahin pa hezitim luftën kundër terrorizmit. Këtë ne e kemi dëshmuar më së miri me pjesëmarrjen tonë në misionet paqeruajtëse duke filluar me Bosnje-Hercegovinën, Irakun dhe Afganistanin, ku në këtë të fundit së afërmi do të rrisim numrin e prezencës së trupave tona ushtarake. Vendi ynë ndodhet aktualisht përballë sfidave të mëdha, u shpreh gjatë fjalës së tij zoti Mediu, që nuk lidhen vetëm me anëtarësimin në NATO, por me përmbushjen e detyrave që kërkon ky organizëm, si dhe procesi i integrimit në BE. Mbështetja që qeveria i ka dhënë Forcave të Armatosura duket qartë edhe në rritjen e buxhetit të mbrojtjes në 2 % të GDP-së për vitin 2008, çka për ne përbën një një obligim që ky investim të shpenzohet me efektivitet dhe në fushën e duhur. Gjithashtu, qeveria shqiptare vazhdon të jetë e vendosur në rrugën e saj të reformimit ekonomik, politik, ligjor etj. Aktualisht është intensifikuar më shumë lufta kundër krimit të organizuar, korrupsionit, trafikut të qenieve njerëzore dhe lëndëve narkotike. Ministri i Mbrojtjes në referencën e tij u ndal edhe në çështjen e statusit të Kosovës, ku ritheksoi qëndrimin e qeverisë shqiptare në mbështetje të paketës Ahtisaari. Më pas, shefi i Shtabit të Përgjithshëm i FA-së gjeneral major Luan Hoxha prezantoi përpara të pranishmëve temën “Reformat e mbrojtjes dhe integrimin e Shqipërisë në NATO”. Temat që u referuan në takim u ndoqën me interes të veçantë nga pjesëmarrësit e Kolegjit të Mbrojtjes së NATO-s në Romë, duke bërë edhe mjaft pyetje për çështje e probleme të veçanta, për të cilat u dhanë përgjigjet përkatëse nga referuesit e tyre.
Burimi: Ministria e Mbrojtjes

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania