Mediu me Komandantin e NATO-s per Transformimin: Shqiperise i kerkohet stabilitet politik


Trazhgim Sokolaj
TIRANE – Ministri i Mbrojtjes Fatmir Mediu priti në një takim të veçantë ne dikasterin e mbrojtjes ne Tirane, Komandantin e Komandës Supreme të Aleancës për Transformimin, gjeneral Lance Smith. Në këtë takim ishte i pranishëm edhe shefi i Shtabit të Përgjithshëm i FA-së gjeneral major Luan Hoxha, drejtorë dhe ushtarakë të lartë të MM-së dhe SHP, si dhe anëtarë të delegacionit të Komandës së Aleancës për Transformimin. Në takim u diskutua për procesin e reformave në fushën ushtarake dhe përpjekjet që po bëhen nga FA Shqiptare për plotësimin e standardeve që kërkohen për integrimin e tyre në strukturatt e Mbrojtjes. Vënd të veçantë në këto bisedime zuri edhe mbështeja që ka dhënë dhe vazhdojnë të japin për Shqipërinë dhe Forcat e saj të Armatosura strukturat e NATO-s, ku Komanda e Aleancës për Transformim është padyshim një ndër më kryesoret. Në fund të takimit Ministri Mediu dhe gjenerali Smith dhanë një konferencë për shtyp ne ambientet e Ministrise se Mbrojtjes. Është në nderin tim, tha zoti Mediu, që të pres sot në Ministrinë e Mbrojtjes komandantin e Komandës Supreme të Aleancës për Transformimin gjeneralin Smith. Kam bindjen që gjenerali Smith nuk e ndjen veten këtu thjeshtë si mysafir, por pjesë e angazhimit të përbashkët që FA të Republikës së Shqipërisë të arrijnë standardet e NATO-s dhe së bashku me të gjitha reformat në institucionet e tjera të bëjmë të mundur që të marrim pjesë për anëtarësim në Samitin e Bukureshtit. Ne kemi një marrëdhënie shumë të përcaktuar me Komandën e Aleancës për Transformimin, vijoi më tej Ministri Mediu. Samiti i fundit i Rigës ka qenë pikërisht samiti i fokusuar në transformimin e NATO-s dhe bashkëpunimi ynë me këtë Komandë mendoj që do të na ndihmojë në ngritjen e standardeve tona të brendëshme, në përcaktimin qartë të koncepteve tona për misionet, për detyrat tona kushtetuese, por dhe për një partneritet të qëndrueshëm me Aleancën e Atlantikut të Veriut. Me gjeneralin Smith, u shpreh zoti Mediu, ne diskutuam për marrëdhënie konkrete, sidomos besojmë që kualiteti i njerëzve në FA është një element thelbësor. Kështu që po shqyrtojmë mundësi të tjera për zgjerimin e trajnimeve dhe të edukimit në kolegjet e NATO-s etj. Një element tjetër i rëndësishëm në marrëdhëniet tona është edhe procesi i modernizimit i Forcave tona të Armatosura. Ne duhet të jemi të përgjegjshëm dhe besoj jemi të tillë që mbështetja financiare e dhënë nga qeveria na ngarkon me një përgjegjësi shumë të madhe që modernizimin e FA ta lidhim me plane afatgjatë dhe në shërbim të interesave të sigurisë së vendit dhe me angazhimet tona të përbashkëta me NATO-n. Pavarësisht se flasim për raportet ushtarake, theksoi Ministri Mediu, ne kemi bindjen se aleanca e NATO-s është një marrëdhënie jashtëzakonisht e fuqishme politike dhe mesazhi i gjeneralit Smith, ashtu siç dha mesazh edhe Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, por edhe nga vizita e fundit e Presidentit Bush në Shqipëri, është që politika shqiptare duhet ta vlerësojë procesin e anëtarësimit jo vetëm në aspektin e reformave të mbrojtjes, që unë kam kënaqësinë të theksoj se po ecin në drejtimin e duhur, por edhe me maturi dhe përkushtim karshi vendit tonë të përballemi me sfidat politike në shërbim të qytetarëve tanë, duke filluar që nga zgjidhja me konsensus të problemit të Presidentit të Republikës dhe vendosjes të shtetit ligjor në Shqipëri. Qëllimi im në këtë vizitë në Shqipëri, tha ndër të tjera Gjenerali Smith, është sigurisht që të mësojmë dhe të diskutojmë çështje të cilat janë të rëndësishme për NATO-n, por edhe për Shqipërinë. Misioni ynë në Komandën e Transformimit është të mbështesim vendet anëtare të NATO-s dhe ato partnere në transformimet e tyre. Një pjesë e madhe e punës që ne bëjmë është organizimi i programeve për trajnim dhe edukim. Kështu që në diskutimet tona ne u fokusuam në fusha të veçanta ku mund të japim kontributin tonë për trajnim, edukim e arsimim, si dhe diskutuam për fusha të tjera në të cilat mund t’ju asistojmë me shpresën për një vizion të përbashkët në drejtim të anëtarësimit tuaj në NATO. Gjithashtu, u shpreh më tej ushtaraku i lartë i NATO-s, dëshiroja të vija në Shqipëri për të falenderua Ministrin e Mbrojtjes dhe gjithë stafin tuaj për punën e madhe që keni bërë dhe mbështetjen e madhe që ka dhënë Shqipëria në misionet e NATO-s në Irak dhe Afganistan. Kjo është pjesë e një angazhimi që është i dukshëm dhe që ka qenë në vazhdimësi. “Faleminderit për pritjen tuaj sot këtu dhe shpresoj që shumë shpejt do të jemi së bashku dhe ne ta quajmë njëri-tjetrin bashkëpartnerë të NATO-s, anëtarë të përbashkët të NATO-s”, - tha në përfundim të fjalës së tij Gjenerali Smith. Komandanti i Komandës Supreme të Aleancës për Transformimin, gjeneral Lance Smith është pritur në një takim edhe nga shefi i Shtabit të Përgjithshëm i FA-së gjeneral major Luan Hoxha, ndërsa më pas për delegacionin që ai kryeson u dha një brifing për transformimin e FA Shqiptare dhe integrimi në NATO.

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania