Bruksel, Ministri shqiptar i Mbrojtjes, në takimin e homologëve të NATO-s


13 qeshor 2008. Ministri i Mbrojtjes Gazmend Oketa, mori pjesë në takimin e ministrave të Mbrojtjes të vendeve anëtare të NATO-s dhe kontribuese në KFOR, që u mbajt me 12 qershor 2008 në Bruksel. Ky ishte takimi i parë i këtij formati që Shqipëria mori pjesë, pas marjes së ftesës për anëtarësim në NATO. Në këtë takim u diskutua mbi vlerësimin e situatës së sigurisë dhe për rrugët që duhen ndjekur për një komunitet të sigurtë ndërkombëtar në këtë periudhë të komplikuar. Në fjalën që mbajti në këtë takim Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jaap de Hoop Scheffer, theksoi se mbledhja e sotme e vendeve që kontribuojnë në KFOR mbahet në një nga momentet më të rëndësishme. Kosova, theksoi ai, po përshkon çdo ditë një periudhë delikate. Vetëm në 3 ditë autoritetet e Kosovës po ndërmarin përgjegjësi të reja dhe roli i misioneve të ONU-t dhe të Bashkimit Europian në këtë vend ka njohur një zhvillim substancial. Prezenca e KFOR-it dhe mandati i tij në Kosovë, deri më tani nuk ka ndryshuar, u shperh z. Scheffer. KFOR-i do të qëndrojë në Kosovë, mbi bazën e Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurisë së Kombeve të Bashkuara dhe derisa Këshilli i Sigurisë të marrë një vendim tjetër. Kemi rënë të gjithë dakort sot, u shpreh numri një i Aleancës së Veriatlantikut, se NATO ka detyra të reja në Kosovë. Me këtë vendim NATO do të jetë në gjendje të asistojë Kosovën dhe nevojat e ndërtimit të institucioneve demokratike dhe të sigurta. KFOR-i do të vazhdojë të kontribuojë për të mbajtur një mjedis të sigurtë për të gjithë ata që jetojnë në Kosovë. Gjatë vizitës së tij në Bruksel, shefi i Mbrojtjes Shqiptare pati një takim me përfaqësues të NAMSA-s, të cilët i bënë atij një prezantim të projekteve dhe mundësive që NAMSA ofron në bashkëpunimin me Shqipërinë dhe, veçanërisht përsa i takon shkatërrimit të municioneve të tepërta. Në të njëjtën kohë, Ministri Oketa diskutoi me ekipin e NAMSA-s dhe për mundësi të tjera bashkëpunimi, si në në fushën e llogjistikës, të menaxhimit të burimeve financiare, projekteve të modernizimit etj. Nga ana e tij, Ministri Oketa vlerësoi bashkëpunimin e suksesshëm me NAMSA, si dhe kontributin e dhënë prej saj në realizimin e dy projekteve të rëndësishëm për shkatërrimin e armatimeve dhe municioneve të tepërta, si minat antipersonel, armët e vogla e të lehta etj. Z. Oketa shprehu angazhimin e tij dhe të Ministrisë së Mbrojtjes për të vazhduar këtë proces. Në këtë kuadër, ai kërkoi asistencën e NAMSA-s për të vazhduar punën në realizimin e objektivit kryesor që ka Ministria e Mbrojtjes e Shqipërisë për shkatërrimin e municioneve të tepërta. Gjithashtu, Ministri Oketa kërkoi që NAMSA të angazhohet edhe në projekte të tjera në interes të Forcave të Armatosura Shqiptare. Vendi ynë ka nënshkruar një memorandum mirëkuptimi me Organizatën për Furnizim dhe Mbështetje të NATO-s (NAMSA) mbi bashkëpunimin për mbështetje logjistike. Ky memorandum është nënshkruar që në janar të vitit 2001 dhe në kuadër të tij janë firmosur e kanë përfunduar edhe dy marrëveshje të suksesshme implementuese. Gjatë qëndrimit në Bruksel ministri i Mbrojtjes Gazmend Oketa pati takime të veçanta me Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s Scheffer, me ministrin e Mbrojtjes të Belgjikes Pieter De Crem, me ministrin e Mbrojtjes të Rumanise Teodor Melescanu, me ministrine Mbrojtjes të Gjermanisë Jung, si dhe me homologë të tjerë të vendeve anëtare të Aleancës.

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania