Ambasada Amerikane në Tiranë: NATO ende nuk ka vendosur për anëtarësimin e Shqipërisë

Trazhgim Sokolaj
TIRANE – Ambasada Amerikane në Tiranë bëri një sqarim rreth lajmit të publikuar në median elektronike e më pas atë të shkruar në Shqipëri, se Organizata e Atlantikut të Veriut- NATO, tashmë kishte marrë një vendim formal pozitiv e paraprak për procesin e anëtarësimit. Deklarata është bërë publike ditën e sotme në rrugë zyrtare nga Ambasada Amerikane në Tiranë. Ajo i referohet raportimeve të cilat u shfaqën fillimisht në median elektronike dhe më pas në median e shkruar në Tiranë. Këto raportime pretenduan se NATO kishte vendosur paraprakisht ti jepte Shqipërisë ftesën për anëtarësim në Samitin e Bukureshtit që pritet të mbahet në muajin prill të 2008. Në deklaratën e Ambasadës Amerikane në Tiranë, vlerësohet fryma bipartizane që po demonstron politika shqiptare për përmbushjen e reformave të kërkuara nga Plani i Veprimit për Anëtarësim në NATO, por theksohet se Shqipëria ka ende shumë për të bërë megjithë përparimin e arritur deri më tani. Më poshtë deklarata e Ambasadës Amerikane:

--------------------------

Deklaratë për Shtyp (8 Shkurt 2008)
Si Ambasada që shërben si pikë kontakti e NATO-s, kemi vënë re raportime nga media në datat 5 e 6 shkurt që sugjerojnë se Aleatët e NATO-s kanë marrë tashmë një vendim për t’i ofruar ftesën e anëtarësimit Shqipërisë apo vendeve të tjera të Kartës së Adriatikut. Dëshirojmë të sqarojmë që asnjë vendim formal nuk është marrë ende në lidhje me anëtarësimin e mundshëm në NATO për Shqipërinë apo ndonjë prej vendeve të Adriatikut 3. Të 26 Aleatët duhet të jenë në një mendje në mënyrë që të ofrohet një ftesë.
Kohët e fundit, kemi vënë re përparim domethënës në përpjekjet e Shqipërisë për të përmbushur standardet e bazuara mbi rezultate të NATO-s, siç janë përvijuar në Planin e Veprimit për Anëtarësim. Megjithëkëtë, mbetet më shumë për t’u bërë.
Jemi inkurajuar nga qëndrimi i përmirësuar bipartizan kundrejt bashkëpunimit, diçka e evidentuar, midis të tjerash, nga miratimi unanimisht i një rezolute të paraqitur nga opozita në mbështetje të reformave për të përmbushur kriteret e NATO-s. Megjithatë, një numër domethënës reformash, specifikisht në fushat e reformës zgjedhore dhe gjyqësore, mbeten të paplota. Vazhdojmë të presim përparim të mëtejshëm drejt këtyre reformave për t’u siguruar që Shqipëria të jetë kandidatja më e fortë e mundshme në kohën kur të merren vendimet përfundimtare të NATO-s.

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania