Presidenti i takoi Komandot shqiptare në Irak, tani duhet që politika të respektojë sakrificën e tyre!


Trazhgim Sokolaj
“Kryeministri iraken Al-Maliki shprehu mirënjohjen për kontributin e Shqipërisë në rrëzimin e diktaturës në Irak, vendosjen e demokracisë dhe forcimin e institucioneve të saj, si dhe në luftën kundër terrorizmit ndërkombëtar përkrah partnerëve dhe aleatëve të rëndësishëm, që janë pjesë e koalicionit ndërkombëtar”.
Ky është njëri nga pesë paragrafët e njoftimit zyrtar të Presidencës së Shqipërisë lidhur me vizitën e kryetarit të shtetit Bamir Topi në Mosul, kryeqytetin e Irakut, fundjavën e kaluar. Presidenti shoqërohej në atë vizitë nga delegacioni zyrtar ku bëjnë pjesë Ministri i Mbrojtjes, Fatmir Mediu, Shefi i Shtabit të Përgjithshëm, Gjeneral Lejtnant Luan Hoxha dhe zyrtarë të tjerë shqiptarë.
Sipas njoftimit, Presidenti Topi gjatë vizitës zyrtare në Irak, zhvilloi takim të përbashkët me Komandantin e Forcës Shumëkombëshe, Gjeneralin Dejvid Petraeus dhe me Ambasadorin amerikan në Bagdad, Rajën Kroker. Në këtë takim ishte e pranishme edhe ish-ambasadorja amerikane ne Tiranë, Marsi Rijs.
“Presidenti Topi, pasi vuri në dukje bashkëpunimin e ngushtë dhe të frytshëm me aleatët ndërkombëtarë, sidomos me aleatin më të madh dhe mbështetësen e fuqishme e të vendosur të demokracisë dhe lirisë SHBA-ve, shprehu edhe njëherë vullnetin dhe gatishmërinë e Shqipërisë për të shtuar numrin e trupave tona paqeruajtëse që shërbejnë në Irak, duke pasur parasysh edhe efektshmërinë, kurajon dhe vlerat që ata kanë shfaqur deri tani, duke u vlerësuar maksimalisht dhe duke e bërë vendin tonë të ndihet gjithnjë e më shume krenar”, thuhet në njoftimin e Presidencës. Sipas këtij njoftimi Kryetari i Shtetit theksoi se kjo do t'i shërbente Shqipërisë jo vetëm për të kurorëzuar me sukses përpjekjet e saj integruese për në NATO, ku shpresojmë që të marrim ftesën e anëtarësimit në Samitin e ardhshëm të Bukureshtit, por do t'i jepte Shqipërisë vendin e saj të merituar në familjen e madhe euro-atlantike.
Presidenti Bamir Topi i cilësoi Komandot shqiptare që shërbejnë në Irak krenari kombëtare. Ai zhvilloi me ushtarakët shqiptarë takime të zgjeruara, u publikuan fotografi të përzemërta dhe çaste emocionuese gjatë takimeve të zhvilluara në Irak. Çdokush mundet të kuptojë se Komandot tanë në Irak janë ndjerë optimistë për vëmendjen që u kushtoi Presidenti, i cili konfirmoi vullnetin e Shqipërisë për të shtuar numrin e trupave ushtarake në Irak. Të gjithë shqiptarët, të paktën sipas sondazheve vlerësojnë pozitivisht përfaqësimin tonë ushtarak në Irak. Edhe ndërkombëtarët, madje edhe NATO vlerëson praninë e Shqipërisë me trupa ushtarake në Irak si një rast tipik i importimit të sigurisë që vendi ynë demonstron.
Por pavarësisht vizitës së pa paralajmëruar të Presidentit, takimeve të ngrohta me efektivat ushtarakë dhe bisedave të shpenguara, si dhe premtimit për të rritur numrin e Komandove në Irak, duket se është e nevojshme që politika dhe institucionet e Tiranës të vlerësojnë sakrificën e ushtarakëve shqiptarë në Irak. U bënë vite që Komandot tanë shërbejnë atje, u bënë vite që për ata mbërrijnë vetëm vlerësime pozitive kur flitet për anëtarësimin në NATO. Por pikërisht kur flitet për këtë proces, ndërkombëtarët thonë se Shqipëria duhet të përmbushë kushtet tjera të vendosura për pranimin në NATO. Presidenti Topi, veçanërisht pasi ka parë kushtet ku shërbejnë Komandot tanë, i ka të gjitha kompetencat të ndikojë që politika e Tiranës jo vetëm të mos frenojë, por të ushqejë dhe të zhvillojë ato reforma të shumëkërkuara që do ta afronin vendin me NATO-n. Nëse do të ndodhte kjo, qoftë edhe në respekt të misionit të Komandove në Irak apo edhe të besimit dhe dëshirës së shqiptarëve për të qenë anëtarë të BE-së dhe NATO-s, më shumë se kushdo tjetër nga ne shqiptarët, do të ndiheshin të shpërblyer ata, Komandot shqiptare, vëllezërit, baballarët, shokët dhe të afërmit tanë që shërbejnë atje mes rrezikut që po largohet çdo ditë e më shumë edhe falë kontributit simbolik shqiptar.

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania