Raporti i Komisionit Evropian mbi Shqipërinë-kritik mbi reformat elektorale, gjyqësore dhe punën e Parlamentit


Armand Mero
06-11-2007
Raporti I komisionit europian për ecurinë e vendeve të Ballkanit perëndimor, ku përfshihet edhe Shqipëria, u prezantua sot nga komisioneri europian për zgjerimin Olli Rehn. Raporti bënë një përshkrim të hollësishëm të zhvillimeve në të gjitha fushat. Komisioneri Rehn duke njohur përparimet e bëra deklaroi se nevojitet ende shumë punë për të bërë dhe sipas shefit të departamentit për Shqipërinë në Komisionin Europian Dirk Lange i cili ishte sot në Tiranë për t’i dorëzuar autoriteteve shqiptare raportin e progresit pikat kritike kanë të bëjnë me reformat elektorale, atë në gjyqësor dhe veprimtarinë e parlamentit: "Do të përmendja në veçanti mungesën e progresit në reformën elektorale dhe atë gjyqësore. Funksionimi i gjyqësorit është i rëndësishëm për shtetin ligjor. Është kritik roli i parlamentit. Ne shikojmë se parlamenti nuk ka ecur përpara me axhendën e reformave." Sipas raportit puna e parlamentit është dominuar shpesh nga ngjarjet e politikes së ditës dhe debatet e përqendruara nga interesa të ngushta partiake kanë shtyrë vendimet e parlamentit ose këto vendime janë future me nxitim dhe pa përgatitjen e duhur. Dështimi i partive politike për të bashkëpunuar vazhdon të frenojë reformat e nevojshme për të përmbushur detyrimet e Marëveshjes së Asocim Stabilizimit. Sipas raportit reforma e duhur e kuadrit zgjedhor në një kohë të mjaftueshme para zgjedhjeve të ardhshme parlamentare kërkon pjesmarrjen konstrukltive të partive politike në komisionin e reformës elektorale ndërsa sistemi gjyqësor kritikohet për proceduar përgjithësisht të ngadalta dhe me mungesë transparence. Masat e qeverisë për të luftuar korrupsionin në gjyqësor cilësohet në raport kanë cuar në konflikte të vazhdueshme mes ekzekutivit dhe gjyqësorit e veçanërisht prokurorit të përgjithshëm. Ndonëse bëhen vlerësime për masat e marra çështja e korrupsionit dhe e krimit të organizuar konsiderohen ende si mjaft serioze për Shqipërinë. Kryeministri Sali Berisha theksoi se për këto probleme priten tani e tutje zhvillime shumë të rëndësishme, duke nënkuptuar qartë se ato lidhen me ndryshimin e prokurorit të përgjithshëm: "Qeveria mbetet thellësisht e angazhuar në konsolidmin dhe thellimin e reformave. Se lufta jonë kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar do të njoh zhvillime shumë të rëndësishme të reja".Raporti vlerëson ecurinë ekonomike të vendit por shpreh shqetësimin lidhur me situatën energjetike e cila sipas zotit Lange pengon zhvillimin e shpejtë të ekonomisë.

Marrë nga VOA

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania