Kryeministri i Shqipërisë: Po përpiqemi intensivisht për anëtarësimin në NATO


TIRANE - Gjatë fjalës së mbajtur në Konferencën e 12-të të Këshillit të Atlantikut për Shqipërinë, Kryeministri Berisha bëri një prezantim të ecurisë së reformave në vend dhe rezultateve konkrete dhe të prekshme të tyre. Kryeministri u ndal në rezultatet në luftën kundër krimit të organizuar, trafiqeve, korrupsionit, në reformën në administratë, reformën në fushën ekonomike, lehtësitë e krijuara për biznesin dhe investimet dhe shmangien e procedurave burokratike, dixhitalizimin e shërbimeve kryesore, reformën në fushën ushtarake, zhvillimin e turizmit, etj. Kryeministri tha se përpjekjet dhe rezultatet e qeverisë në këto dy vjet, në luftën kundër krimit të organizuar dhe trafiqeve kanë qenë thelbësore. “Në dy vjet, Shqipëria është një nga vendet më të sigurta në Evropë dhe kjo është arritur me një punë të jashtëzakonshme, duke aplikuar zero tolerancë ndaj krimit të organizuar”, vijoi Kryeministri. Ai theksoi se organet e zbatimit të ligjit në Shqipëri ia kanë dalë të çmontojnë mbi 204 grupe dhe organizata kriminale të vendit, 850 anëtarë dhe drejtues të tyre janë vendosur para ligjit, ndërkohë janë vendosur para ligjit mbi 1200 të tjerë, të cilët ishin persona në kërkim. “Ka një rënie dramatike të trafiqeve dhe këtë nuk e tregojnë vetëm statistikat tona, por këtë gjë e tregojnë statistikat e Italisë, bregut përkarshi, të cilat këtë vit janë tërësisht ndryshe dhe tregojnë një rënie shumë të madhe”, u shpreh kryeministri. Në këtë rënie të trafiqeve, shtoi ai, një ndihmesë të madhe ka dhënë ligji i ndalimit të skafeve në ujërat tona territoriale. Kryeministri siguroi se qeveria shqiptare është e gatshme të nënshkruajë çdo marrëveshje me qeveritë e vendeve të tjera për të adaptuar në Shqipëri dhe kudo, “zero tolerancë” ndaj krimit të organizuar. Duke u ndalur në luftën kundër korrupsionit, Kryeministri tha se në një hark kohor të shkurtër ka rezultate konkrete inkurajuese, duke permendur ketu shkurtimin e shpenzimeve operative në administratë me 40 për qind, shkurtimin e administratën qendrore me 25 për qind dhe punonjësit e saj me 30 për qind, ulja e kostos së prokurimeve publike me 23 për qind, nxjerrjen e administratës jashtë konfliktit të interesit, duke ligjëruar se cilido që gjendet në administratë në konflikt interesi, largohet prej saj. Gjithashtu, Kryeministri tha se qeveria ka realizuar dixhitalizimin e një seri procedurash dhe po privatizon një sërë shërbimesh të tjera. Kryeministri tha se për dy vjet me radhë parlamenti shqiptar ka votuar në muajin qershor një buxhet të dytë suplementar, rreth 24 për qind të buxhetit vjetor, ndërkohë që të ardhurat në buxhetin e shtetit për këtë vit janë 27 për qind, krahasuar me 22 për qind të Prodhimit të Brendshëm bruto që ishin në vitin 2005. “Ne ia kemi dalë të rrisim të ardhurat me 1.2 miliardë dollarë në buxhetin tonë”, tha Kryeministri. Kryeministri siguroi se në drejtim të luftës kundër korrupsionit, ligji nuk do të kursejë asnjë njeri që do të mund të përdorë paratë publike për qëllimet e veta. Me gjithë vështirësitë e njohura që janë hasur, tha kryeministri, janë vendosur para ligjit rreth 50 zyrtarë nga të gjitha nivelet. “Demokracia dhe varfëria nuk ecin njëra me tjetrën. Shqipëria është një vend me potenciale të mëdha, të jashtëzakonshme, potenciale të mëdha njerëzore, burime të mëdha natyrore, e megjithatë ajo renditej poshtë në nivelin e tërheqjes së investimeve të huaja. Korrupsioni, krimi i organizuar, burokracia, mungesa e transparencës, të gjitha këto kishin bërë që Shqipëria, ky vend me potenciale shumë të mëdha, të humbasë interesin e biznesit ndërkombëtar”, vijoi Kryeministri. Duke iu referuar nismave të marra për nxitjen e investimeve në vend, Kryeministri theksoi se objektivi më ambicioz i qeverisë ishte të shndërronte Shqipërinë në një vend tërheqës për investimet e huaja dhe kjo është bërë këtë atëherë kur ky objektiv dukej shumë i largët. Krahas luftës kundër krimit e korrupsionit, Kyeministri tha se është bërë një punë shumë serioze në zvogëlimin e barrës burokratike për biznesin. Nëse dy vjet më parë koha e regjistrimit të një biznesi ishte 42 ditë, sot një biznes regjistrohet brenda një ore në “One Stop Shop”. Së shpejti, nis punën nisma “One Stop Shop” edhe për licencat dhe lejet. Një javë më parë, u inaugurua taksa on-line dhe kjo do të jetë edhe për doganat. Shqipëria ka inauguruar dhe së shpejti e instalon përfundimisht prokurimin elektronik, si formën më transparente të prokurimit. Tashmë, Shqipëria është vendi me barrën fiskale më të ulët në Evropë, vendi me koston e prodhimit më të lirë në Evropë, u shpreh Kryeministri, duke nënvizuar se këto dy objektiva janë realizuar plotësisht. Për sa i përket zhvillimit të turizmit, Kryeministri tha se në dy vite Shqipëria ka pasur një bum të madh turistik dhe në këto dy vite turizmi është rritur me 70 për qind. Nga ana tjetër, Kryeministri vuri në dukje se nuk është regjistruar në regjistrat e policisë shqiptare as edhe incidenti më i vogël, qoftë edhe ndaj një turisti të vetëm. Kryeministri u ndal edhe në përpjekjet e qeverisë për krijimin e zonave industriale dhe të parqeve Industriale, ndërsa theksoi se ligji i ri mbi Partneritetin Publik Privat, në disa sektorë, ka një funksionim të shkëlqyer, ndërsa ligji i ri për prokurimet publike i ka bërë ato më transparente. Duke renditur rezultatet e këtyre reformave dhe treguesit e ekonomisë shqiptare, kryeministri tha se ka 28 për qind rritje të eksporteve, ka 22 për qind rritje të indeksit të shitjes, ka 25 për qind rritje të depozitave bankare, ka pothuaj dyfishim të kreditit bankar për ekonominë dhe ka një fluks të panjohur më parë të kompanive të mëdha. Kompani të mëdha nga vendet të huaja, nga Norvegjia në Qipro, ndodhen në Shqipëri, të cilat marrin pjesë me investime në punët publike apo private. Kompani shumë të mëdha janë vendosur në tregjet bankare dhe financiare, të tjera në fushën e energjetikës, në turizë, në çimento. Kryeministri iu referuar shkrimit të një gazete të njohur të Londrës, “Observer”, e cila disa ditë më parë shkruante se Shqipëria është një nga 20 vendet më të përshtatshme për investime dhe për investitorët vendas dhe të huaj dhe siguroi se ambicia e qeverisë mbetet që të konsiderojë këto që janë arritur vetëm si hapat e parë. “Ne mbetemi të vendosur që ta shndërrojmë vërtetë Shqipërinë në vendin më tërheqës për investimet e huaja. Ne jemi shumë të inkurajuar për këto rezultate, por absolutisht ato janë thjesht një stacion për të arritur rezultate të tjera”, tha Kryeministri. Për sa i përket reformës në fushën ushtarake, Kryeministri Berisha nënvizoi se ushtria shqiptare është një nga institucionet më të reformuara të këtij vendi, me një ushtri të vogël, profesionale, të mirë trajnuar. Njësitë tona janë shndërruar në përfaqësues të shkëlqyer të vendit dhe të kombit tonë në misionin që kryejnë në Bosnje, në Afganistan, në Irak.“Nga Bukureshti na ndajnë 4 muaj, disa e quajnë 100 metërshi i fundit, disa të tjerë 400 metërshi, por unë e quaj kilometri i fundit. Ne jemi të vendosur të bëjmë çdo përpjekje me reformat në fushën politike, ekonomike dhe ushtarake, reformën zgjedhore, reformën në sistemin e drejtësisë dhe reforma të tjera. Jemi të vendosur të aftësojmë çdo ditë e më shumë njësitë tona ushtarake, në mënyrë që këtë kilometër ta përshkojmë ashtu siç kërkohet nga Aleanca e Atlantikut për të arritur kriteret dhe standardet e saj dhe të meritojmë ftesën”, tha Kryeministri Berisha.

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania