Gjenerali amerikan: Trupat ushtarake shqiptare kanë arritur nivelin e NATO-s


TIRANE - 29 tetor 2007
Në mjediset e Brigadës së Reagimit të Shpejtë në Zall-Herr u zhvillua Dita e Vizitorëve të Shquar në Stërvitjen “Cooperative Lancer/Longbow 2007”. Në këtë veprimtari ishte i pranishëm zv.ministri i Mbrojtjes Petrit Karabina, shefi i Shtabit të Përgjithshëm i FA-së, gjeneral lejtnant Luan Hoxha, zv.komandanti i Komponentit Tokësor i NATO-s në Heidelberg në Gjermani, gjeneral lejtnant John D. Gardner, komandanti i Forcës së Bashkuar, njëkohësisht dhe bashkëdrejtues i kësaj stërvitje gjeneral major Shpëtim Spahiu, bashkëdrejtuesi tjetër i Stërvitjes gjeneral brigade Claudio Vercelloti, gjeneralë dhe ushtarakë të tjerë të lartë të NATO-s dhe të Forcave tona të Armatosura, atashe ushtarakë të akredituar në vendin tonë etj. Kjo stërvitje ka filluar që me datë 9 tetor 2007 dhe është më e madhja që zhvillohet në vendin tonë në bashkëpunim me NATO-n. Në të marrin pjesë afërsisht 1100 ushtarakë nga 23 vende të NATO-s, PfP-së dhe të Dialogut të Mesdheut. Stërvitja u zhvillua në dy faza. Faza e parë ishte stërvitje e shtabit të një Brigade Shumëkombëshe dhe u zhvillua në mjediset e Komandës së Doktrinës dhe Stërvitjes, ndërsa faza e dytë ishte stërvitje fushore e një batalioni shumëkombësh për përfshirje në operacione paqeruajtëse, e cila për disa ditë rresht u zhvillua në rajonin e Zall-Herrit. Gjatë kësaj faze është realizuar një program që ka pasur si qëllim trajnimin, stërvitjen dhe nxitjen e ndërveprimit të forcave të PfP, NATO-s dhe vendeve të Dialogut të Mesdheut, duke përdorur standarde të NATO-s në skenarin e një operacioni reagimi në rast krizash. Disa prej detyrave themelore të kësaj stërvitjeje kishin të bënin me sigurimin e pikave kyçe, si dhe ruajtjen e një mjedisi të sigurtë, duke u përqendruar në operacione kundër terrorizmit që parandalojnë destabilizimin e një rajoni. Pas një brifingu që u mbajt për qëllimin, forcat pjesëmarrëse, detyrat, angazhimin dhe arritjet e shënuara përgjatë këtyre 20 ditëve në këtë stërvitje, Dita e Vizitorëve të Shquar ka vijuar me zhvillimin e një varg demonstrimesh, nëpërmjet të cilave u kombinuan aftësitë dhe përvoja e fituar nga forcat pjesëmarrëse gjatë stërvitjes së tyre. Ndër demonstrimet më kryesore ishin ato të zhvilluara në dislokimin e kompanisë së parë me trupa shqiptare “Zemër luanët” e b.2.k të BrRSH si organizimi i ruajtjes së bazës, veprimet në pikën e kontrollit, menaxhimi i turmës etj. Më tej, kompania multinacionale demonstroi veprime në pikat e kontrollit të lëvizshëm, ndërsa në stacionin e fundit të stërvitjes trupat multinacionale demonstruan veprime luftarake në qendrat e banuara. Vlen të theksohet se, ndonëse në një terren të vështirë dhe në kushte atmosferike të vështira, trupat pjesëmarrëse në të gjithë elementët që demonstruan pasqyruan disiplinë dhe dinamizëm, shpirt sakrifice dhe profesionalizëm në lartësinë e standardeve të NATO-s. Zv.komandanti i Komponentit Tokësor i NATO-s në Heidelberg, gjeneral lejtnant John D. Gardner duke iu përgjigjur interesimit të gazetarëve për rolin dhe profesionalizmin e shfaqur nga ushtarakët shqiptarë në këtë stërvitje, theksoi se gjatë këtyre tre jave trupat pjesëmarrëse kanë punuar shumë, ato janë stërvitur në mënyrë intensive duke përballuar më sukses jo vetëm kërkesat e larta që kishte stërvitja, por edhe vështirësitë e tjera të motit, të terrenit etj. “Ne jemi të impresionuar nga bashkëpunimi që kemi pasur me forcat shqiptare që nga fillimi dhe deri më sot, - tha ndër të tjera gjeneral Gardner, - Ky bashkëpunim ka qenë jo vetëm në planin e planizimit të përbashkët të stërvitjes, por edhe gjatë gjithë zhvillimit të saj”. “Ne jemi të impresionuar, ka vijuar më tej ai, nga shkalla e përgatitjes së oficerëve dhe ushtarëve shqiptarë dhe shpreh konsideratën tim se trupat ushtarake shqiptare janë në nivelin e standardeve të NATO-s. Kjo më bën të pohoj se Shqipëria duhet të jetë krenare për Forcat e saj të Armatosura”. Ndërsa shefi i Shtabit të Përgjithshëm, gjeneral lejtnant Luan Hoxha, pasi vlerësoi rëndësinë dhe arritjet e shënuara në këtë stërvitje, falenderoi Komandën e Komponeneti Tokësor në Heidelberg në Gjermani që zgjodhi Shqipërinë për zhvillimin e stërvitjes. Ai falenderoi gjithashtu të gjithë trupat pjesëmarrëse për disiplinën dhe profesionalizmin e lartë të manifestuar gjatë stërvitjes, për ndërveprimin e shkëlqyer mes tyre dhe përvojën e fituar, e cila do t’i shërbejë akoma më shumë stërvitjeve tona të përbashkëta në kuadër të NATO-s. Stërvitja e përbashkët “Cooperative Longbow/Lancer 2007” përfundon më 30 tetor 2007.

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania