Shqipëri “e pasigurt””


Trazhgim Sokolaj / Tirane

Askush nuk e di çdo të ndodhë. Do të kemi një President edhe ne si pjesa tjetër e botës, apo do të shkojmë në zgjedhje të parakohshme. Duket se nuk di shumë as Fatos Nano, që dje demonstroi dijeninë e tij edhe për orarin e kthimit në biletën e kandidatit konsensual për President Arian Zaimi. “Nga të dhënat qytetare që kam, më rezultoi se Ai do të kthehet nesër në ora 05:00 në Bruksel me avionin e Vjenës (siç ndodh zakonisht)”, tha Nano, i cili gjithsesi nuk po mundet të shikojë fundin e tunelit të errët presidencial derisa nuk ka reklamuar ndonjë zgjidhje apo rezultat të mundshëm. Berisha duket se ka gjetur një zgjidhje morale derisa çoi kandidaturën e Barmit Topit në Parlament, duke shuar një zjarr të brendshëm Brenda PD-së që ishte hapur me tërheqjen e kandidaturës së nënkryetarit të demokratëve. Si dhe duke llogaritur ndoshta, se është më mirë të shkohet në zgjedhje të parakohshme, për të cilat edhe e majta nuk duket tërësisht e përgatitur sesa të bëhet një kompromis për Presidentin duke sakrifikuar qëndrimin në detyrë të Kryeprokurorit. Largimi i tij mund të cilësohet ndoshta kauza e kryeministrit actual të Shqipërisë. Edi Rama tha se PS ka ndezur motorët e zgjedhjeve të parakohshme ndërsa pohoi gatishmërinë e qëndrueshme të opozitës për të votuar kandfidatin e cilësuar konsensual Arian Zaimi. Nuk dihet nëse motorët e të majtës janë zgjedhur vërtet për në zgjedhje apo jo, por dihet se deri më tani, edhe pse më parë opozita kishte deklaruar objektivin e saj për zgjedhje të parakohshme, se të majtët morën pjesë në ngociata ashti siç mori pjesë edhe Sali Berisha, njëriu që sot në Shqipëri është ndoshta më pak i interesuari për zgjedhje të parakohshme. Nga ana tjetër pas acarimit të mardhënieve me Bamir Topin, Sali Berisha ka rrezikuar seriozisht edhe me Fatmir Mediun, aleatin e tij më potencial. Ministri actual i Mbrojtjes, ka qenë autori i hedhjes së emrit të Arian Zaimit në tryezën e negociatave për zgjedhjen e Presidentit. Mospranimi i kësaj kandidature nga Berisha thuhet se ka shkaktuar një “tërmet’ në komunikimin mes të dyve. Duket se Ministri i Mbrojtjes është tronditur më shumë nga dështimi i negociatave, sesa nga refuzimi që Sali berisha i ka bërë kandidaturës së hedhur nga Mediu. Ky i fundit deklaroi publikisht se negocioi takimin Berisha-Rama dhe bisedimet mes tyre, vetëm sepse zgjedhja kushtetuese e Presiodentit është kërkesa e partnerëve ndërkombëtarë që do të japin edhe vlerësimin për anëtarësimin e Shqipërisë në NATO. Rasti më i afërt kur mund të ndodhë kjo, është Samiti i Bukureshtit 2008. Fatmir Mediu e theksoi disa herë se arritja e konsensusit duhej ti dedikohej edhe atyre kushteve dhe kërkesave të bëra nga ndërkombëtarët. Porn ë kushtet ku jemi, kur nuk dihet çfarë do të ndodhë pas pak orësh ndërsa parashikimet me ditë e me muaj, janë tërësisht të pashpresa, duket se kjo është gjendja më katastrofike në të cilën një vend mund të ndodhet në vitin 2007. Pa krye. Në një kohë kur politika duhet të jetë e angazhuar me turizmin, ndonjë aktivitet kulturor apo argëtues, me mungesën e ujit dhe të energjisë elektrike, me problemet ekonomike që nuk po marrin fund asnjëherë apo qoftë edhe me korrupsionin, vendi ynë humbet kohë më Presidentin, pa dëshmkuar se mund të zgjidhë edhe këtë problem. Dhe në këto kushte ku ndodhet sot Shqipëria si dhe ku ka gjasa të shkojë, në vërtet nuk do të mundemi të luajmë atë rol që duhet në rajon, dhe veçanërisht në stadin ku ndodhet procesi për pavarësinë e Kosovës. Prej Shqipërisë kërkohet importim i sigurisë, kur Shqipëria në fakt, është e pasigurt së brendshmi në një kënvështrim.

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania