“Publiku i përjashtuar nga drama politike e Shqipërisë”

Nga Klodjan Seferaj për Southeast European Times në Tiranë – 13/07/07

“Politikanët shqiptarë, mbërthyer në një tërheqje litari, nuk po u a vënë veshin shqetësimeve të qytetarëve të thjeshtë, sugjeron një bloger”
Opinioni publik është lënë jashtë ekuilibrit politik, thonë blogerët.
Shqipëria erdhi më pranë zgjedhjeve të parakohëshme parlamentare këtë javë pasi negociatat mbi një kandidat të përbashkët presidencial dështuan. Demokratët e kryeministrit Sali Berisha mbeten disa vota më pak se 84 të nevojshme për të zgjedhur kandidatin e tyre Bamir Topi dhe socialistët e opozitës vazhdojnë të bojkotojnë dhe t'i mohojnë parlamentit kuorumin e kërkuar.
Duke shkruar në peshkupauje, Blendi ja vesh politikanëve të vendit të ndalurit efektiv të qytetarëve shqiptarë nga procesi. "Majtas apo djathtas, lart apo poshtë, kudo që të shohësh gjatë këtyre ditëve të nxehta të korrikut, shohim politikanët shqiptarë të përfshirë në një garë të madhe për të zgjedhur presidentin e ri... Është e dukshme se opinioni publik është eleminuar me sukses nga i gjithë ekuilibri."
"Edhe në qoftë se quhet 'forca e katërt' opinioni publik në Shqipëri nuk ka ndonjë funksion real," shton Blendi. "Publiku nuk është një faktor përcaktues në marrjen e një vendimi."
StrangeMan komenton: Ti ke të drejtë Blendi, por më thuaj, si mund ta bëjmë publikun një faktor? Këta politikanë arritën një sukses të madh ndërsa ja dolën ta mbajnë popullin e zakonshëm injorant. Në qoftë se ky vend nuk nis seriozisht të kujdeset për arsimin e një brezi të ri me vlera të vërteta...ne me të vërtetë nuk kemi asnjë shans."
E ardhmja e kryeprokurorit Theodhori Sollaku u dëshmua të jetë pengesë e pakapërcyeshme për kompromisin, vë në dukje Olsi. Berisha dhe demokratët e tij qenë përgatitur të mbështesnin një kandidat presidencial nga e majta për deri sa Sollaku të shkarkohej. "Në momentin e fundit, opozita ngurroi, duke e transformuar këtë problem në problemin më të rëndësishëm."
Olsi mbron këmbënguljen e demokratëve për heqjen e Sollakut. "Shumica mori përgjegjësi përpara popullit shqiptar për të luftuar korrupsionin dhe grupet kriminale dhe për dy vjet ka qenë krejtësisht e bllokuar."
Abdullah Zeneli në Thopia sheh një luftë më të gjerë politike. "Krahu i majtë, e rregullt apo e parregullt kjo, nuk do të lejonte shumicën të kishte kryeministrin, kreun e parlamentit dhe presidentin. Krahu i djathtë ...ngurron të lejojë të majtën të ketë në të njëjtën kohë kryetarin e bashkisë së Tiranës që është kreu i partisë më të madhe të opozitës, dhe presidencën."
Më së fundi, Drejteuropes qahet se kaq shumë çështje janë lënë pas dore ndërsa nëvendnumërimi vazhdon. "Në një periudhë kur politikanët duhet të kujdeseshin për turizmin, për veprimtaritë kulturore apo pushuese, mungesën e ujit e të elektricitetit, problemet ekonomike që nuk mbarojnë kurrë, apo me problemet e korrupsionit, vendi ynë humbet kohën me zgjedhjen e presidentit.
"Ne nuk jemi me të vërtetë në gjendje të luajmë rolin që kemi në rajon dhe veçanërisht në këtë kohë kur pavarësia e Kosovës është në proces."
Kjo përmbajtje është autorizuar nga SETimes.com

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania