Shqipëria dërgon edhe 110 trupa ushtarake KOMANDO shtesë në Afganistan


TIRANE - 28/6/2007
Kryeministri i Shqipërisë Sali Berisha përshëndeti dje, gjatë një ceremonie përcjellëse në repartin ushtarak të Poshnjes, Berat, nisjen e njësisë së paqeruajtësve shqiptare në Afganistan, në kuadër të misionit ISAF të NATO-s atje. Kryeministri tha se misioni i paqeruajtësve është i rëndësishëm jo vetëm për të ndihmuar Afganistanin të ndërtojë të ardhmen e vet demokratike, por edhe për Shqipërinë dhe për projektin e saj madhor të anëtarësimit në NATO. “Anëtarësimi i Shqipërisë në NATO është projekti i parë dhe më i rëndësishëm i vendit dhe i të gjithë shqiptarëve. Kjo është arsyeja se përse për misionin tuaj atje ka vendosur në unanimitet qeveria, parlamenti, keni vendosur ju vetë dhe familjet tuaja,” u shpreh Kryeministri. Njësia paqeruajtëse shqiptare përbëhet nga 110 efektivë ushtarakë të batalionit të tretë të këmbësorisë Poshnje-Berat, i cili vepron në përbërje të Brigadës së Reagimit të Shpejtë. Paqeruajtësit shqiptarë do të vendosen në Herat dhe do të veprojnë sëbashku me forcat italaine atje. Kryeministri siguroi paqeruajtësit se do të kenë të gjithë mbështetjen e qeverisë, duke theksuar se do të jemi në kontakt të vazhdueshëm me ju për të gjitha problemet tuaja dhe të familjeve tuaja.Në ceremoninë e përcjelljes ishin të pranishëm edhe ministri i Mbrojtjes Fatmir Mediu, Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura Shqiptare, gjeneral major Luan Hoxha, Komandanti i Shtabit të NATO-si në Tiranë, general brigade Anastasios Rintis, ambasadori italian Attilio Massimo Ianucci.
Në përshëndetjen e tij, Kryeministri Berisha u shpreh: “Ky është një çast solemn për ju, për brigadën tuaj, për familjet tuaja, por edhe për mbarë vendin. Ne ju përcjellim sot në një mision shumë të rëndësishëm ndër të gjitha misionet që një ushtarak mund të kryejë. Misioni i paqeruajtësit është misioni i parë më i rëndësishëm dhe fisnik i tij ndaj dhe në librat e shenjtë paqeruajtësit janë cilësuar si ushtarët e Zotit. Në këtë kontekst, ky është çast krenarie të veçantë për ju dhe brigadën tuaj, për familjet tuaja, për ne dhe për të gjithë shqiptarët. Ju niseni me një mision paqeruajtës në një vend të largët, por një vend mik. Shkoni atje për të ndihmuar një komb me tradita të shkëlqyera liridashëse, fisnike dhe njerëzore, i cili në një moment të caktuar të historisë së tij ra në një fatkeqësi të madhe dhe në një dramë ndër më të mëdhatë, përjetoi regjimin më obskurantist që kohët moderne kanë njohur në mbarë planetin. Regjim që u shndërrua në cerdhe të kryeterrorizmit. Ndaj edhe NATO ka zgjedhur këtë vend e këtë komb për t’i dhënë të gjithë ndihmën e duhur që afganasit të ndërtojnë të ardhmen e tyre demokratike. Në këtë konkekst, misioni juaj është një mision i madh, por për Shqipërinë dhe shqiptarët nisja juaj në njësitë e NATO-s, sëbashku me njësitë italiane, përbën gjithashtu një ngjarje jashtëzakonisht të rëndësishme. Anëtarësimi i Shqipërisë në NATO është projekti i parë dhe më i rëndësishëm i vendit dhe i të gjithë shqiptarëve. Kjo është arsyeja se përse për misionin tuaj atje ka vendosur në unanimitet qeveria, parlamenti, keni vendosur ju vetë dhe familjet tuaja. Shqiptarët shohin në projektin e anëtarësimit të vendit të tyre në NATO të ardhmen më të sigurt e të shkëlqyer për të ndërtuar ekkonominë e tregut, shtetin e së drejtës, për të ndërtuar të ardhmen. Në këtë kontekst dhe për këto arsye, qeveria iu përgjigj kërkesës së Komandës së NATO-s për të shtuar njësitë në Afganistan dhe për të dërguar atje ushtarë paqeruajtës në mision të plotë. Kam bindjen se kurajoja juaj, aftësitë dhe mrehtësia juaj do të bëjë të mundur të përmbushni me sukes të plotë misionin për të cilin ju niseni sot, në Afganistan. Unë kam bindjen se me Komandën dhe trupat italaine, me të cilët do të bashkëpunoni, ju do të shënoni një hap tjetër trë rëndësishëm në miqësinë dhe bashkëpunimin që karakterizon sot të dy kombet e vendet tona. Me këtë rast, dua të falenderoj qeverinë italine, instruktorët dhe ekspertët italiane për kontributin që kanë dhënë dhe dua t’i siguroj se Shqipëria është e vendosur të zgjerojë çdo ditë e më tepër këtë bashkëpunim. Qeveria është e vendosur të bëjë çdo përpjekje që Shqipëria të meritojë ftesën për anëtarësim në NATO në Samitin e Bukureshtit. Dua t’ju siguroj se ne do të jemi në kontakt të vazhdueshëm me ju për të gjitha problemet tuaja dhe të familjeve që ju lini këtu dhe do të bëjmë çdo përpjekje që të mos e ndjeni për asnjë çast vetminë larg familjeve, kolektivit tuaj dhe vendit. Qeveria do të marrë të gjitha masat për çdo problem që do të krijohet dhe do t’u gjendet pranë ju dhe familjeve tuaja. Ju uroj nga zemra suksese në këtë mision të lartë dhe fisnik. Ju shkoni në Afganistan, në një vend mik si ambasadorë të paqes, shkoni si misionarë të saj, në kuadrin e Aleancës së Atlantikut të Veriut, aleancës më të shkëlqyer politike e ushtarake të të gjitha kohërave. Punëtë mbarë e faqe të bardhë”.
Burimi: Keshilli i Ministrave

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania