Sekretari i Mbrojtjes: SHBA mbështet aspiratat e vendeve të “A3” për në NATO


Ministri shqiptar i Mbrojtjes Fatmir Mediu dhe homologët e tij kroat dhe maqedonas patën një takim të veçantë, në formatin US-A3, me Sekretarin e Mbrojtjes të SHBA-së, Robert M. Gates, i cili mori pjesë në punimet e takimit të përvitshëm të SEDM-it, që u zhvillua në Kiev të Ukrainës. Sekretari Amerikan i Mbrojtjes Gates vlerësoi me nota pozitive kontributin e vendeve të A3, duke theksuar se: “Për SHBA ju keni qenë aleatë të mirë”. Sekretari Gates përgëzoi ministrat e Mbrojtjes të Kartës së Adriatikut për progresin e arritur në reformat në fushën e mbrojtjes. “Amerika”, - u shpreh ai, - “vazhdon të jetë mbështetëse e fuqishme e aspiratës suaj për integrim në NATO”. Si shprehje të mbështetjes për vendet e Kartës së Adriatikut, Sekretari Gates pohoi synimin e zhvillimit të një takimi US-A3 në Washington, në janar të vitit 2008. Duke folur në këtë takim të rëndësishëm me Sekretarin Gates, Ministri Mediu bëri një ekspoze të reformave që janë ndërmarrë dhe po intensifikohen për integrimin euroatalantik të vendit tonë, sidomos për progresin e bërë në reformimin e Forcave të Armatosura, përkushtimin tonë për të vazhduar misionin në Irak, përpjekjet për të arritur 8 % të komponentit tokësor të dislokueshëm në dispozicion të NATO-s dhe 40% gati për rotacion etj. Në këtë kontekst, Sekretari Gates u shpreh se do të ishte i kënaqur nëse do të shihte tek aleatët e tjerë të NATO-s gatishmërinë për të kontribuar në Irak dhe Afganistan, siç e sheh tek vendet e Kartës së Adriatikut. Lidhur me çështjen e Kosovës, Sekretari për Mbrojtjen Gates në fjalën që mbajti në takimin e SEDM-it, u shpreh që “po i japim shansin e duhur bisedimeve për konsensus, por më 10 dhjetor NATO, BE dhe gjithë bashkësia ndërkombëtare duhet të jenë të përgatitur për hapin tjetër. Dhe ai do të jetë zbatimi i planit të Ahtisaarit”. Në ditën e dytë të takimit të SEDM-it Ministri Mediu u takua edhe me ministrin e Mbrojtjes të Turqisë Vecdi Gonul, ku u fol për marrëdhëniet dypalëshe midis vendeve tona , anëtarësimin në NATO të Shqipërisë dhe mbështetjen në këtë proces nga Turqia, situatën në Irak si dhe mbi të ardhmen e Kosovës. Gjithashtu Ministri Mediu me datë 22 tetor u takua me Ministrin e Mbrojtjes të Serbisë, Dragan Sutanovac. Ministri Mediu rikonfirmoi mbështetjen e palëkundur të Qeverisë Shqiptare për zbatimin e Planit Ahtisaari mbi të ardhmen e Kosovës së pavarur. Ministri Serb Sutanovac deklaroi se: “Bashkëpunimi me KFOR-in ka qenë shumë i mirë dhe në të ardhmen ne do të vazhdojmë të kemi të njëjtin bashkëpunim të mirë për të ruajtur stabilitetin dhe paqen në Kosovë. Serbia nuk ka asnjë qëllim për të ndërhyrë ushtarakisht në Kosovë”. Gjatë takimit të SEDM-it në Kiev, Ministri Mediu pati një takim edhe me komandantin e Komandës së NATO-s në Napoli , Admiralin Ulrich, me të cilin diskutoi për reformimin e Forcave tona të Armatosura, për pjesëmarrjen e e tyre në operacionet e NATO-s në rajon e më gjerë.

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania