Ministri i Jashtem Basha në Portugali, kërkon mbështetje për Samitin e NATO-s në Bukuresht


TIRANE - Më 12 qershor 2007, Ministri i Punëve të Jashtme, z. Lulzim Basha, zhvilloi një vizitë zyrtare në Portugali. Ministri Basha u prit nga Ministri i Jashtëm portugez, z. Luís Filipe Marques Amado, si dhe zhvilloi një takim me Kryetarin e Komisionit të Politikës së Jashtme të Asamblesë Portugeze. z. José Luís Arnaut. Çështjet kryesore që Ministri Basha trajtoi në takimin me Ministrin portugez Amado ishin ecuria e marrëdhënieve bilaterale dhe zhvillimi i mëtejshëm i tyre, integrimi i Shqipërisë në BE dhe NATO, zhvillimet në rajon, me fokus Kosovën. Të dy Ministrat vlerësuan nivelin aktual të marrëdhënieve mes dy vendeve dhe shprehen gatishmërinë për zhvillimin e mëtejshëm të tyre në të ardhmen. Për këtë qëllim, Ministri Basha i kërkoi homologut të tij të konsiderojë mundësinë e hapjes së Ambasadës portugeze në Tiranë, sugjeroi shkëmbimin e vizitave të zyrtarëve më të lartë të të dy vendeve si dhe ftoi biznesin portugez për të investuar në Shqipëri. Në këtë kuadër, Ministrat ndanë të njëjtin mendim për progresin e qeverisë shqiptare në zbatimin e reformave të ndërmarra në planin e brendshëm, progresin në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, rëndësinë e iniciativave të ndërmarra nga qeveria me synim krijimin e një ambjenti sa më tërheqës dhe të sigurtë për investimet e huaja në Shqipëri. Ministri Amado i premtoi z. Basha se do të konsiderojë mundësinë për të vizituar Shqipërinë në gjashtë mujorin e dyte të vitit 2007. Ministri Basha solli në vëmendje të z. Amado se vizita e tij në Portugali zhvillohej pikërisht në ditën e njëvjetorit të nënshkrimit të MSA me BE-në dhe në momentin kur Portugalia po përgatitet për të marrë Presidencën e këtij Unioni. Duke u ndalur në përpjekjet e qeverisë për plotësimin e standarteve që do të çojnë drejt anëtarësimit të vendit në NATO e BE, Ministri Basha i kërkoi homologut të tij mbështetjen e Portugalisë për marrjen e ftesës në Samitin e Bukureshtit dhe intensifikimin e përpjekjeve për ratifikimin e MSA. Duke u ndalur tek çështja e Kosovës, Ministri Basha solli në vëmendje të ministrit portugez qëndrimin e qeverisë shqiptare në mbështetje të paketës Ahtisaari dhe të përpjekjeve të SHBA e Bashkimit Europian për zgjidhjen e statusit të Kosovës, duke theksuar se çdo vonesë nuk do të kontribuonte në stabilitetin e rajonit. Ai gjithashtu, solli në vëmendje të z. Amado egzistencën e një mirëkuptimi rajonal përsa i përket zgjidhjes së statusit të Kosovës. Ministri Basha theksoi se, çështja e Kosovës është problemi i fundit i pazgjidhur për sigurinë Europiane. Ministri Amado e konsideroi stabilizimin e rajonit dhe çështjen e statusit të Kosovës, në këtë kontekst, një nga çështjet me kryesore të axhendës portugeze të Bashkimit Europian. Në bashkëpunim me institucionet e tjera të BE-së, veçanërisht me Komisionin Europian, ne do të punojmë për të identifikuar hapat kryesore që duhet të ndërmarrë çdo vend i rajonit për tu afruar më tej me BE-në, u shpreh z. Amado. Në këtë kuadër, ratifikimi i MSA nga Portugalia do të përbëjë një sinjal të rëndësishëm për vendin tuaj. Në takimin me Kryetarin e Komisionit të Marrëdhënieve me Jashtë të Asamblesë portugeze, z. Arnaut, bashkëbiseduesit ndanë mendimin për progresin e deritanishëm të Shqipërisë në përpjekjet e saj për integrim në BE e NATO, mbështetjen e Portugalisë në këtë kuadër, si dhe rëndësinë e intensifikimit të shkëmbimeve mes parlamentare të të dy vendeve. Z. Arnaut shprehu angazhimin e Asamblesë portugeze për të ratifikuar MSA me Shqipërinë në gjashtëmujorin e dytë të vitit 2007.

Nuk ka komente:

Rreth meje

Arkivi i blogut

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Tirane, Festohet 12 Qershori, 1-vjetori i nenshkrimit te MSA-se Shqiperi-BE

Welcome Mr.President Bush

Welcome Mr.President Bush
Rruga e Elbasanit, Tirana

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

Qytetaret shqiptare mirepresin Presidentin Bush

President George W.Bush in Tirana

President George W.Bush in Tirana

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania

President Bush, in Fushe-Kruja, Albania